Alla inlägg under januari 2008

Av Anna* - 15 januari 2008 14:37

1Var försiktiga! Gör inte det som är gott bara för att man ska lägga märke till er, för då kan ni inte vänta er någon lön av er Far i himlen.

 2När ni ger en gåva till en tiggare, så ropa inte ut det som hycklarna gör. De basunerar ut sin godhet i synagogorna och på gatorna för att dra uppmärksamheten till sig genom sina goda gärningar! Jag försäkrar er: De har redan fått den lön de ska ha.

 3Och om du hjälper någon, så gör det hemligt. Din vänstra hand ska inte veta vad den högra gör.

 4Då kommer din Far som ser allt att belöna dig.


Detta handlar om äkthet. Varför gör vi saker? Gör vi det för att vi ska vara duktiga inför andra människor? Det ska istället vara av hjärtat vi ger och välsignar. När det kommer ifrån hjärtat finns det inget behov av att basunera ut det från taken. Om vi ser en människa som har behov så fyller vi dem för att vi inser att det kunde ha varit vi som led brist.


Om det hade varit jag som behövde nya kläder skulle det inte vara roligt om någon skröt med att ha gett mig kläder. Det är respektlöst. På samma sätt ska vi vara rädda om andra människors integritet och känslor. Det vi gör ska vi göra av hjärtat och vi ska göra det diskret.


Jesus gick inte och berättade om allt han gjorde. Istället sa han till människor att de skulle vara tysta om det. De som fått ta emot mirakler kunde inte vara tysta, så uppfyllda av glädje och tacksamhet att det formligen bubblade över. Men hur många av oss är som Jesus?


Det är mer värt med ett enda vittnesbörd från en annan människa än vittnande som kommer från mig själv. När någon annan berättar vad Gud gjort för dem eller när jag berättar om vad Gud har gjort för mig så har vi full auktoritet på det området för det gäller oss själva. Men sekunden vi börjar tala om vad Gud har gjort genom oss i andra människors liv, så blir det fel.


Endast i vissa situationer kan det vara okej och då är ändå linjen väldigt fin mellan skryt och att upphöja Gud för det som hänt. Låt oss vara istället för att prata. Låt oss ge av hjärtat utan att förvänta oss något åter. Låt oss gå i Jesu fotspår.


Allt gott i rikt mått och kompensation för det som blivit dig bestulet,


Anna*

Av Anna* - 14 januari 2008 14:36

43Det finns ett ordspråk som säger: 'Älska era vänner och hata era fiender.'

 44Men jag säger: Älska era fiender! Be för dem som förföljer er!

 45Då visar ni att ni verkligen är barn till er Far i himlen. För han låter solen skina på både onda och goda och låter det regna över både rättfärdiga och orättfärdiga.

 46Vad är det för märkvärdigt med att bara älska dem som älskar er? Till och med brottslingar gör ju det.

 47Om ni bara hälsar på dem som hälsar på er, vad är det för märkvärdigt med det? Till och med de som inte känner Gud gör ju det.

 48Ni ska vara fullkomliga liksom er Far i himlen är fullkomlig.


Finns det något som kan vara svårare än att älska dem som skadar oss? Finns det något som kan vara så svårt som att be för dem som förföljer oss - och då menar jag inte böner som försöker att få dem att förändras utan böner där vi ber om Guds välsignelse på alla områden i livet.


Det är egentligen inte alls märkvärdigt att älska dem som redan är välvilliga mot oss och som älskar oss tillbaka. I stort sett vem som helst kan göra det om de har tillgång till sina känslor. Detsamma gäller att hälsa. Hälsar vi på alla vi möter, eller undviker vi vissa människor?


Jesu ord här är så stora att de övergår mitt förstånd. Vi ska vara fullkomliga. På samma sätt som Gud är fullkomlig står det också. Den ekvationen går inte ihop för mig. Jag skulle kunna sträva i den riktningen och jag skulle kunna lära mig av mina misstag och med tiden kanske jag närmar mig något som blir lite bättre än det jag har idag, men fullkomlig. Vem skulle kunna bli det?


Om någon anser sig vara fullkomlig så ringer det varningsklockor. Antingen har de inte tittat på sig själva och granskat sina ord och handlingar utifrån andra människors perspektiv, alternativt, att de verkligen är så förblindade av egenkärlek att de inte lyssnar på de människor de har runt sig. Jag vet vissa människor som sätter en sådan skräck i andra att de inte törs säga annat än gott om dem för att de är rädda för konsekvenserna av att vara ärliga.


Sådant är tragiskt.


Låt oss göra vårt och försöka överlämna människor i Guds händer så att Han får jobba med dem på rätt sätt och i rätt tid. Samtidigt som vi släpper taget om dem, sätter vi oss själva fria att bli välsignade av Gud och få kompensation. De får stå inför Gud med sina ord, tankar och handlingar. Det är endast Gud som kan döma rättvist och jag är glad att slippa döma.


Gud välsigne dig i rikt mått,


Anna*

Av Anna* - 13 januari 2008 14:35

38Moses lag säger också: 'Om en man river ut någon annans öga, så måste han betala med sitt eget öga. Om någon slår ut en tand på dig, så slå själv ut en tand på den som gjorde det.'

 39Men jag säger: Möt inte våld med våld. Om någon ger dig en örfil så vänd den andra sidan till.

 40Om du ställs inför domstol och man tar ifrån dig skjortan så ge dem rocken också.

 41Och om någon befaller dig att bära hans packning en mil, så bär den två.

 42Ge till dem som ber och vänd inte ryggen åt dem som vill låna.


Det är finurliga grejer som Jesus talar om här. Han uttrycker sin syn på detta med att människor försöker ta ifrån oss saker. Ingen kan ta något som vi ger till dem. Om de försöker ta ifrån oss något så ska vi ge dem mer än vad de bett om. Då är det vi som ger och de kan inte ta.


Någonstans ligger det en frihet i att inte bli tvingad till något. Det är inte lätt och det ska inte vara det heller. Det är så anmärkningsvärt att det kommer att sätta myror i huvudet på dem som försöker att tvinga dig. När de inte får grepp för att du väljer en annan väg än de förväntar sig så kan de helt komma av sig.


Samtidigt får vi praktisera detta och se till att vi stannar på vägen. Av egen erfarenhet vet jag att det kan övergå till ett utnyttjande. Om vi alltid ger och ger så finns det människor som tycker att de kan utnyttja vår givmildhet. Där behöver vi sätta stopp och säga ifrån.


Det finns ingen dumhet i detta med att ge mer än någon vill ta ifrån oss. Det är en visdom som kan sättas i verket, men då krävs det att vi tar steget och verkligen tränar när tillfälle ges. Den dag det blir allvar vet vi då hur vi ska hantera situationen.


Gud välsigne dig med givmildhet och sunda gränser,


Anna*

Av Anna* - 12 januari 2008 14:34

33Moses lag säger vidare: 'Du ska inte bryta en ed som du avlagt, utan du ska hålla allt som du lovat inför Gud.'

 34Men jag säger: Avlägg över huvud taget inga eder! Om någon säger: 'Himlen är mitt vittne!' så missbrukar han Guds tron i sina jordiska affärer.

 35Och om någon tar jorden till vittne så sätter han sig över Gud för jorden är Guds egendom. Ta inte heller Jerusalem till vittne för det är Guds stad.

 36Säg inte heller: 'Det sätter jag huvudet på!' för du kan inte ens göra ett hårstrå vare sig svart eller vitt.

 37Säg bara helt enkelt:'Ja, det vill jag' eller 'Nej, det vill jag inte'. Ditt ord är nog. Om du måste ge tyngd åt dina ord med en ed visar det bara att något är galet.


Jag tycker att det är ett härligt bibelställe. Det är så där enkelt och sunt som bara Gud kan göra det. Vi ska säga att vi vill eller inte vill bara. Inget annat. Vi ska inte svära på att vi ska göra det eller inte göra något annat. Vi ska bara säga som vi känner det, om vi vill eller inte vill och göra så som vi vill göra.


Just uttrycket att om vi måste ge tyngd åt våra ord med en ed så visar det bara att något är galet. Det tycker jag är så bra! Hur många gånger har vi inte lyssnat till människor som säger att de är si eller så och därför ska vi lyssna till dem. De svär på bibeln eller mormors grav. De gör vad som helst för att få dig att göra som de vill och tro vad de säger.


Då borde en klocka börja ringa inom dig. Det är inte sunt. Ingen behöver svära en ed eller framhäva sig själv. Om det är en stor profet eller en högt uppsatt tjänare till Gud så visar det sig. Inte ett enda ord behöver yttras därom. På frukten känner man trädet och under tiden så älskar vi dessa människor reservationslöst.


Okej, säger du, men då förstår du inte hur människor kan vara. Jo, det gör jag. De kan vara sådana att om vi ger dem en smula så äter de upp hela tårtan. Då behöver vi sätta sunda gränser åt dem och framför allt ska vi se till att barnen och vi själva inte blir skadade av deras framfart. Men det ena utesluter inte det andra.


Någonstans kommer vi underfund med att männsikor endast är människor. De är varken mer eller mindre och alla gör misstag och har problem på något område. Vem som helst som skulle granskas under lupp kommer att ha avsevärda sprickor i sin rustning. Om alla dina ord granskades, hur många skulle hålla måttet? Om alla dina gärningar granskades, hur många är då i linje med det Jesus gjorde?


WWJD - What would Jesus do? Vad skulle Jesus ha gjort? Det är en bra fråga om vi är tveksamma till hur vi ska bete oss i en given situation. Granska dig utifrån den fullkomliga måttstocken och se hur du står dig. Men kom också ihåg att det inte finns någon fördömelse. Innan vi visste bättre kunde vi inte bättre. När vi får upp ögonen för något så har vi möjligheten att göra annorlunda, säga saker på ett annat sätt och vara mer lik Jesus.


Guds frid och härlighet,


Anna*

Av Anna* - 11 januari 2008 14:32

31I Moses lag står det också: 'Om någon vill skilja sig från sin fru, så kan han göra det genom att ge henne ett intyg som bevis på skilsmässan!'

 32Men jag säger att den man som skiljer sig från sin fru, utan att hon varit otrogen, tvingar henne till äktenskapsbrott. Och den som därefter gifter sig med henne gör sig också skyldig till äktenskapsbrott.


I en perfekt värld skulle det inte behövas någon skilsmässa. Där skulle alla leva i frid och harmoni, kärlek och gemenskap livet igenom. Men nu är vår värld inte perfekt på det sättet. Det är en fallen värld med mycket ondska och egoism.


Även om det generellt sett är alldeles för enkelt att skilja sig och människor tar det steget innan de försökt med allt för att få äktenskapet att fungera, så finns det tillfällen då skilsmässa är nödvändig och önskvärd. Det är gånger då medlemmar i familjen far riktigt illa av att en människa finns ibland dem.


Det utesluter inte att mängder av äktenskap skulle kunna räddas om båda parter gav 100% och gjorde allt som stod i deras makt att arbeta igenom olika situationer så att de fyllde sin partners behov på ett mer effektivt sätt. Detta kräver att båda är tillräckligt mogna så att de kan lägga undan sina egna behov en tid och se till att de fyller behoven hos den andra.


Detta är tufft men nödvändigt. Samtidigt är det ofta endast den ena parten som försöker att göra sig förstådd medan den andre inte vill lyssna eller förändras alls. Det kan låta bra och återgå till samma elände efter en eller ett par veckor.


Vad är det som orsakar denna dekadens? Kanske att människor tar sig större och större friheter och bryr sig mindre om andra än om sig själva. Kanske att kristendomen plockats bort från skolor och de etiska och moraliska gränserna suddas ut. Detta i takt med att våldet ökar och orenheten. Vi kan sitta hemma i våra kontorsstolar framför internet och se denna dekadens och smygtitta på våld och porr. Vi ser minst en sexscen i varje film och häxor, andevärlden samt trolldom är vardagsmat i teven.


Därför kommer ljuset att bli ljusare i takt med att mörkret blir mörkare. Kontrasterna kommer att bli allt större och därför är det viktigt att kristna människor väljer en bättre väg, väljer att vara rättfärdiga även i hemlighet, i hemmet och i de innersta rummen.


Gud välsigne dig,


Anna*

Av Anna* - 10 januari 2008 14:31

27Som ni vet står det i Moses lag: 'Du som är gift ska inte vara otrogen.'

 28Men jag säger: Den som bara ser på en kvinna med begär i blicken har redan varit otrogen med henne i sitt hjärta.

 29Om ditt högra öga får dig att synda riv då ut det och kasta bort det. Det är bättre att en del av dig förstörs än att hela du kastas i helvetet.

 30Och om din hand får dig att synda så hugg av den och kasta bort den, även om det skulle råka vara din högra hand! För det är trots allt bättre än att du kommer till helvetet.


Jag tycker att detta bibelställe är helt fantastiskt. På många håll ursäktas herrarnas vandrande ögon och orena skämt med att de bara är män och inte kan rå för det, men Jesus håller dem till en ännu högre standard. Det finns ingen ursäkt för dem att ens se på en annan kvinna med begär. Mängder av kvinnor skulle må oändligt mycket bättre om deras män endast såg dem som kvinnan i sitt liv och visade dem daglig uppskattning för den kvinna de är.


Det är inte svårt att älska en man som älskar endast oss och ingen annan. Det är inte svårt att ge till den som villigt och kärleksfullt ger oss allt. Gud älskar alla och därför är det inte okej för en man att skada sin fru, fästmö eller sitt barn. Det är aldrig okej och när Jesus talar om detta så lägger han en enorm skärpa i sina ord. Det är bättre att männen rycker ur sina ögon och hugger av sina händer än låter sig förledas av synden.


Jag ber att männen ska förstå allvaret i detta och vända sig till sina fruar så att äktenskap kan läkas och familjer bevaras. Nu är detta ingen könsdiskriminering. Det finns kvinnor som också låter sig förledas och det är lika illa när en kvinna gör det. Det ber jag att kvinnor ska förstå allvaret i.


Det har blivit lite så att kvinnor tar åt sig vad de vill och lämnar resten för att bibeln är skriven för män och det används alltid, i stort sett, tilltalet till männen. Då kan kvinnan låta det som passar också vara något som hon ska följa och lämna resten, men det är viktigt att vi kvinnor också väljer att granska de mindre fördelaktiga sidorna hos oss själva också och se om vi håller måttet.


Det handlar inte om prestation utan en vilja att formas till Guds avbild. En vilja att bli mer och mer lik Jesus. Den viljan gör att vi kan låta oss ledas av Gud och bli helgade allt mer.


Rik välsignelse,


Anna*

Av Anna* - 9 januari 2008 14:31

21I Moses lag lydde regeln: 'Om du dödar någon döms du själv till döden.'

 22Men jag säger: Om ni bara är arga på någon, om det så är i era egna hem, hänger domen över er! Om ni kallar en vän idiot ska ni ställas till svars för det. Och om ni förbannar honom så väntar er helvetets eld.

 23Om du därför står inför altaret i templet för att bära fram ett offer åt Gud och plötsligt kommer ihåg att en vän har något emot dig,

 24så lägg ditt offer framför altaret och gör upp din sak med honom. Kom sedan och bär fram ditt offer till Gud.

 25Försök att så fort som möjligt komma överens med din fiende innan det är för sent, och han går till domstol, och du blir satt i fängelse,

 26där du måste stanna tills du betalt vartenda öre på din skuld.


Här har Jesus skärpt lagen. Han säger till de människor som redan känner Gud att de inte ska tro att de är så fantastiskt duktiga, att de inte är bättre än alla andra. Vem av oss har inte träffat kristna människor som tycker att de är överlägsna för att de är så duktiga kristna?


Här slår Jesus hål på alla sådana tankar. Han skärper lagen så att de som vet bättre också förväntas bete sig bättre. Det är inte alls orimligt och det ger oss en känsla av Guds oerhörda godhet och rättfärdighet. Tacksamt inser vi att Gud är en kärleksfull förälder som förväntar sig mer av större barn än bäbisar. Han förväntar sig en sund utveckling och en mognad som ska komma med tiden.


Det gör mig lycklig! Jag drar paralleller till min egen uppgift som förälder och inser att jag inte tappar tålamodet med mina små för jag ser hur de kämpar och strävar efter att klara det enda eller det andra. De klättrar upp på samma stol femtioelva gånger för att de vill bli självständiga och stora. Vi uppmuntrar deras försök och jublar när de klarar något nytt.


Sådan är Gud. Samtidigt så är Han vred över de människor som skulle kunna bättre men istället sätter sig till doms över andra. De har Han inte mycket till övers för. De som skvallrar och uttalar elakheter ligger risigt till.


Så låt oss lyfta varandra och välsigna varandra. Det är mycket trevligare och det ger mer i längden för både andra och oss själva.


Guds frid,


Anna*

Av Anna* - 8 januari 2008 14:30

17Tro bara inte att jag har kommit för att upphäva Moses lag och det profeterna sagt. Nej, jag har kommit för att uppfylla dem och för att de ska förverkligas.

 18Jag försäkrar er: Varje ord i lagen ska gälla så länge jorden består och tills dess syfte är uppnått.

 19Den som bryter ett enda bud, och lär andra att göra likadant, kommer att vara den minste i himmelriket. Men de som håller Guds lagar och lär andra att göra det kommer att bli stora i himmelriket.

 20Men jag varnar er. Om ni inte har mer att komma med än fariseerna och de judiska ledarna, så kommer ni alls inte in i himmelriket.



Det häftiga i sammanhanget är att fariseerna och de andra judiska ledarna hade överlåtit hela sina liv till att undervisa människor om Jesus och kände ändå inte igen honom när Han kom. De förstod inte att det var Jesus som var Guds son för att han inte kom i en konungagestalt. Han kom som en vanlig människa, ridande på en åsna och vandrade omkring i byar med budskapet om nåd och upprättelse.


De förväntade sig något annat.


I bibeln kan vi se hur Jesus var och mitt mål i livet är att bli mer som Jesus och mindre som kyrkor i allmänhet. Det är inte sunt att kopiera varandra inom kyrkan. Det är sunt att använda den bästa förebilden och så strävar alla att bli lik den. I detta fall är det Jesus som är den perfekta förebilden.


De som undervisar andra har större krav på sig än andra. Den som inte lever så som den lär blir dömd hårdare av Gud själv. Detta för att beskydda folket och för att se till att det finns nåd och upprättelse, kärlek och frid inom de kristna leden. Jag tycker att det är bra och ber att Gud ska hjälpa mig hålla upp standarden så att jag inte vilseleder någon som är beroende av mig.


Samtidigt så vet jag att Gud vägleder alla som har ett rätt hjärta, dvs. ett hjärta som vill följa honom och göra det bästa. Om något blir fel ändå, så finns det nåd för det. Ingen lättköpt nåd, för synd straffar sig själv, men en nåd för ödmjuka och förkrossade hjärtan.


Må Gud hjälpa oss att låta nåd gå före rätt och låt oss hålla frid så långt det kommer an på oss.


Det intressanta är också att lagen var given för att vi skulle få insikt om att vi inte kan hålla den. Nådens tid lever vi i och därför är det så märkligt att endast lagen ges till ungdomar och de som studerar kristendom. Lagen, med alla krav och måsten, är till för den som gått länge med Gud. Inte de som börjar lära känna Honom just nu.


Var välsignade, vänner,


Anna*

Ovido - Quiz & Flashcards