Alla inlägg den 6 januari 2008

Av Anna* - 6 januari 2008 14:24

1-2En dag när Jesus såg folkmassorna gick han upp på berget tillsammans med lärjungarna och satte sig ner och undervisade dem. Han sa:

 3Lyckliga är de ödmjuka! Himmelriket tillhör dem.

 4Lyckliga är de som sörjer! De ska bli tröstade.

 5Lyckliga är de milda och anspråkslösa. Hela världen tillhör dem.

 6Lyckliga är de som hungrar efter rättfärdighet, för de ska bli mättade.

 7Lyckliga är de omtänksamma och barmhärtiga. Dem ska man visa barmhärtighet.

 8Lyckliga är de som har rena hjärtan! De ska få se Gud.

 9Lyckliga är de som strävar efter frid! De ska kallas Guds barn.

 10Lyckliga är de som förföljs därför att de gör Guds vilja. Himmelriket tillhör dem.

 11Ja, ni är lyckliga när ni blir hånade och förföljda och man ljuger om er, därför att ni är mina efterföljare.

 12Gläd er då av hela hjärtat! Er lön ska bli stor i himlen. Och kom ihåg att de gamla profeterna också blev förföljda.


Här kommer en hel radda med motsatser till hur vi ser på saker i vanliga fall. Det är intressant att se hur Guds rike allt som oftast är precis motsatt mot det vi trott.


I vårt samhälle ligger de blyga och ödmjuka illa till. De som inte tar för sig kommer sällan vidare och får uppleva stora ting i livet. Men i Guds rike är det dessa människor som kommer längst. Jag tror inte för ett ögonblick att det handlar om att vi ska vara mesiga, för Jesus var definitivt inte en mesig typ som gick omkring med händerna knäppta och skred fram över marken.


Han var i allra högsta grad levande och uttryckte varje känsla som vi är skapade att ha. Därför ska vi också utnyttja hela registret av känslor och använda oss av alla de gåvor Gud ger oss under vår tid på jorden.


De som sörjer ska bli tröstade, de som hungrar ska bli mättade, de som är milda och anspråkslösa äger världen. Detta är häftigt. Det kan krävas både en och två tankekullerbyttor för att få allt att hamna på rätt plats när vi ska bearbeta dessa tankar.


Att glädja sig över att bli förföljd är också en sådan grej. Hur många är det som glädjer sig över att grannarna spelar för hög musik? Hur många gläder sig när andra snackar skit om dem? Ändå är det något visst med att vara förföljd för evangeliets skull. När vi inte har gjort eller sagt något elakt till någon och vi ändå blir illa behandlade så träder Gud in och beskyddar och befriar oss.


Nu tycker jag inte att kristna ska ge sig på någon folkgrupp eller någon företeelse. Det handlar inte om att förfölja andra. Vi kan erbjuda hjälp när det önskas, men inte mer än så. Vi kan finnas till och älska människor men inte döma dem.


Jesus har till och med sagt det i sitt ord att vi inte ska döma. Den som är utan skuld kan möjligtvis kasta den första stenen. Men det finns ingen. Den som har gått längst tillsammans med Gud och som vet mest är den som också syndar mest.


Det handlar om hur mycket vi vet och hur stor tro vi har. Det handlar om hur mycket vi upphöjer oss själva och hur stor insikt vi har att vi alla bara är syndare frälsta av nåd.


Nu menar jag inte att vi ska kräla i stoftet, bara att vi ska inse vilken enorm nåd det är att du och jag kan få komma precis så som vi är till Gud och se och förstå Hans enorma kärlek som vi fått som gåva. Jag behöver inte prestera något för Han ger nåd till mig ändå. Det var när jag var som mest ömkansvärd och i sämst skick som Han dog för min skull.


På många håll har detta blivit förvridet så att människor får lov att bli upprättade och helade innan de får ta del av gemenskapen. Jag har aldrig förstått det tänket. Det är just genom att vi får gå tillsammans med dem vi vill bli lik som vi börjar att förändras och bli mer lik dem. Det finns en anledning till att lärare över hela vår jord säger att vi blir lik dem vi umgås med.


Till alla som gått med Gud ett tag finns det säkert någon vi kan vägleda fram till Guds kärleksfulla nåd. Till dem som precis börjat sin vandring med Gud - följ den du vill bli lik. Till dem som inte vill gå med Gud - det finns inget krav. Erbjudandet ligger på ett guldfat och är tillgängligt för dig när som helst om du vill det. Du kommer aldrig att tvingas och det är suveränt!


Allt gott till dig idag,


Anna*

Ovido - Quiz & Flashcards