Alla inlägg den 30 januari 2008

Av Anna* - 30 januari 2008 00:44

28 När Jesus och hans lärjungar hade kommit över till andra sidan sjön, till gadarenernas område, kom två män som var besatta av onda andar emot dem. De bodde på gravplatsen och var så våldsamma att ingen vågade gå igenom hela det området.

 29 De började ropa till Jesus: Vad vill du oss, Guds Son? Du har ingen rätt att plåga oss än.

 30 En svinhjord gick och betade ett stycke därifrån,

 31 och andarna tiggde och bad: Om du driver ut oss, så skicka då åtminstone in oss i den där svinhjorden.

 32 Jesus sa till dem: Som ni vill, ge er iväg!Och de lämnade männen och for in i svinen, och hela hjorden rusade över klippkanten och drunknade i sjön.

 33 Då flydde herdarna till närmaste stad och berättade där om vad som hänt.

 34 Och hela befolkningen kom springande för att få se Jesus, och de bad honom gå därifrån och lämna dem ifred.


Det är en mäktigt vardagshändelse vi får vara med och höra om. Jesus väljer att sätta männen fria och skickar andarna in i svinen. Svinen blev så chockade att de sprang ut över klippkanten och ner i vattnet. De drunknade men männen blev fria.


Jag har, liksom många andra, vänt och vridit på den berättelsen för att den kan ses från många olika håll och vinklar. Svinen offrades men människorna sattes fria. Ändå blev människorna så rädda för det som hände att de inte ville att Jesus skulle vara kvar i trakterna.


Jag kan förstå om Svinbonden blev besviken för hela hjorden gick åt på en eftermiddag, men de övriga borde väl  ha blivit glada över männens befrielse? Eller? Skulle inte människoliv vara viktigare än aldrig så många grisar?


Det är nästan ännu värre idag. Jag läste om hur en mamma vägrade att göra sig av med hunden trots att barnet var dödligt allergisk mot hundar, för att hunden varit med henne från början. Vad är viktigast i livet? Var ligger vår prioritering?


Jag är en väldig djurvän och vill aldrig se att djur far illa så jag skulle säkerligen ha sett till att min hund hade fått ett riktigt gott hem, men det skulle inte vara tal på att ha hunden kvar om mina barn skulle må dåligt av den. Hur skulle vi kunna bete oss så mot vårt eget kött och blod?


Männen blev fria! Det skulle ha varit jubel i staden. Istället drev de iväg Jesus. Förlåt dem Fader de vet inte vad de gör.


Vet vi bättre idag?

Ovido - Quiz & Flashcards