Alla inlägg den 16 januari 2008

Av Anna* - 16 januari 2008 14:41

5Och nu kommer vi till bönen. Var inte som hycklarna när ni ber. De spelar gudfruktiga genom att be offentligt i gathörnen och i synagogorna där alla kan se dem. De har verkligen ingenting att vänta sig från Gud.

 6När du ber gå då in i ditt rum och stäng dörren efter dig och be i avskildhet till din Far. Då ska din Far, som känner dina hemligaste tankar, belöna dig.

 7-8Rabbla inte upp samma bön gång på gång. Det gör de som inte känner Gud. De tror att bönen blir besvarad bara man använder många ord. Kom ihåg att er Far vet precis vad ni behöver, innan ni ens ber honom om det!

 9Be så här i stället:Vår Far i himlen, vi ärar ditt heliga namn.

 10Vi ber att ditt rike snart ska komma. Låt din vilja ske här på jorden, så som den sker i himlen.

 11Ge oss vår mat i dag som du brukar,

 12och förlåt oss våra synder liksom vi förlåter dem som syndar mot oss.

 13Led oss inte in i frestelser utan befria oss från den Onde. Amen.

 14-15Er himmelske Far kommer att förlåta er, om ni förlåter dem som syndar mot er. Och vägrar ni att förlåta dem, kommer inte han att förlåta er.


Som den kärleksfulle fadern plockar Gud ner bönen från prestationspallen också. Vi behöver inte och ska inte rabbla många ord och upprepa samma böner gång på gång. Vi ska inte be stort för att andra ska uppmärksamma oss och prisa oss. Istället ska vi gå in i vårt rum, eller bönekammare, och samtala förtroligt med vår Pappa.


Det räcker med den bön han ger oss och att vi väljer att förlåta andra för då kommer också Gud att förlåta oss. Det är mäktiga ord och nog så svåra att förstå.


Först vänder vi oss till vår fader, han som är i himlen och upphöjer hans namn och den skapelse han har färdigställt. Vi ber att Guds vilja ska ske i  himlen och på jorden. (Det kan inte bli bättre än så!) Vi ber om nödtorftet och förlåtelse för våra brister och synder, samtidigt uttrycker vi vår vilja att förlåta alla som har gjort fel mot oss och till sist ber vi om beskydd så att vi inte går fel.


Det är en komplett bön. Den bön som Jesus själv lärde oss att be. Den säger väldigt mycket utan att det är mängder av ord och återupprepningar. Jag kan inte säga att jag är fåordig i mina böner som ni kan se på Förbönstorpet, men jag försöker att vara tydlig och att inte upprepa mig och tala tomma ord. Bönerna ska komma från ett ärligt och kärleksfullt hjärta, annars kan vi lika gärna låta bli att be.


Bön ska aldrig vara ett tvång eller orsaka problem i våra liv. Det är ingen som är duktigare för att de ber fem timmar än den som går och småpratar med Gud hela dagen. Det handlar om en relation och jag vill inte att någon ska komma till mig och umgås för att de känner ett tvång att göra det. Jag vill att de ska komma för att de tycker om att vara tillsammans med mig.


På samma sätt är det för Gud. Gå till Honom och be med förväntan så kommer du att få se under och tecken, få goda gåvor och bli välsignad!


Allt gott,


Anna*

Ovido - Quiz & Flashcards