Alla inlägg den 13 januari 2008

Av Anna* - 13 januari 2008 14:35

38Moses lag säger också: 'Om en man river ut någon annans öga, så måste han betala med sitt eget öga. Om någon slår ut en tand på dig, så slå själv ut en tand på den som gjorde det.'

 39Men jag säger: Möt inte våld med våld. Om någon ger dig en örfil så vänd den andra sidan till.

 40Om du ställs inför domstol och man tar ifrån dig skjortan så ge dem rocken också.

 41Och om någon befaller dig att bära hans packning en mil, så bär den två.

 42Ge till dem som ber och vänd inte ryggen åt dem som vill låna.


Det är finurliga grejer som Jesus talar om här. Han uttrycker sin syn på detta med att människor försöker ta ifrån oss saker. Ingen kan ta något som vi ger till dem. Om de försöker ta ifrån oss något så ska vi ge dem mer än vad de bett om. Då är det vi som ger och de kan inte ta.


Någonstans ligger det en frihet i att inte bli tvingad till något. Det är inte lätt och det ska inte vara det heller. Det är så anmärkningsvärt att det kommer att sätta myror i huvudet på dem som försöker att tvinga dig. När de inte får grepp för att du väljer en annan väg än de förväntar sig så kan de helt komma av sig.


Samtidigt får vi praktisera detta och se till att vi stannar på vägen. Av egen erfarenhet vet jag att det kan övergå till ett utnyttjande. Om vi alltid ger och ger så finns det människor som tycker att de kan utnyttja vår givmildhet. Där behöver vi sätta stopp och säga ifrån.


Det finns ingen dumhet i detta med att ge mer än någon vill ta ifrån oss. Det är en visdom som kan sättas i verket, men då krävs det att vi tar steget och verkligen tränar när tillfälle ges. Den dag det blir allvar vet vi då hur vi ska hantera situationen.


Gud välsigne dig med givmildhet och sunda gränser,


Anna*

Ovido - Quiz & Flashcards