Alla inlägg under januari 2008

Av Anna* - 23 januari 2008 00:29


15 Akta er för falska lärare. De kommer förklädda som oskyldiga får, men i verkligheten är de glupska vargar som vill slita sönder er.

 16 Ni kan upptäcka dem genom deras handlingssätt, på samma sätt som man känner igen ett träd på dess frukt. Man plockar ju inte vindruvor på törnbuskar eller fikon på tistlar.

 17 Olika slags fruktträd känner man lätt igen genom att titta på deras frukt.

 18 Det träd, som bär frukt som smakar bra, bär aldrig oätlig frukt. Och det träd som ger dålig frukt kan inte samtidigt ge god frukt.

 19 De träd, som bär frukt som man inte kan äta, hugger man ner och bränner upp.

 20 Det är alltså på frukten man känner igen ett träd eller en person.


Jag är av den fasta övertygelsen att varje människa känner igen sanningen när hon hör den. Det kanske inte är trevligt att inse att man haft fel eller att man inte förstått bättre tidigare, men ändå finns det ett gensvar inom oss som vi känner igen. Därför tror jag att varje människa kan känna själv hur det är ställt med undervisning eller påbud från människor.


Hur många gånger har inte människor sagt en sak och det har kännts helt fel inombords och så har vi tänkt att det säkert stämmer så vi har försökt att foga oss i det vi hört och verkligen ansträngt oss för att följa det också. Så visar det sig att det inte alls varit bra för oss. Det beror på att vårt eget inre vittnesbörd inte stämt överens med det vi hörde.


Därför är det viktigt att vi lyssnar på vårt inre och verkligen kontrollerar om frukten på trädet eller smaken på människan är god. Det är som att kolla om det finns en bitter eller besk eftersmak. Om det känns rätt och om det är något jag blir glad över eller om det tvärt emot gör mig nedstämd. Det är upp till var och en att pröva allt och bara behålla det goda. Gör det ... snälla!


Den goda frukten står det om på ett annat ställe i bibeln. Den goda frukten är:


Gal 5:22-23   


När den helige Ande får behärska våra liv, skapar han ett helt annat slag av frukt i oss: kärlek, glädje, frid, tålamod, vänlighet, godhet, trofasthet, mildhet och självbehärskning.


Den goda frukten kan vi känna igen. Håll koll efter den så att du inte blir bedragen av någon som säger sig ha med Gud att göra men som inte visar upp god frukt. Du kanske får rutten frukt med en fin utsida. Det är inte gott!


Bara gott i rikt mått,


Anna*

Av Anna* - 22 januari 2008 22:54

13Man kan bara komma in i himlen genom den trånga porten. Vägen till helvetet däremot är bred, och dess port är vid nog för de stora skaror som väljer denna bekväma väg.

 14Men porten till livet är trång, och vägen är smal. Det är därför bara några få finner den.


Det kan låta som om det är en konstig väg som leder till himlen, men det är ganska lätt. Problemet är att det finns bara en väg och den vägen är Jesus Kristus. Han säger: Jag är vägen, sanningen och livet.


De som kommer till himlen är de som väljer att gå igenom grinden som är Jesus. Det är lika enkelt som allt annat som har med Gud att göra. Vi behöver bara välja att gå in genom den. Allt annat i världen kan vi flyta med i utan att fatta några som helst beslut och utan att göra något speciellt med vår tid eller kunskap.


Om vi väljer att öppna våra hjärtan för Jesus så kommer våra liv att förändras. Vi kommer att förvandlas genom att vårt sinne förnyas och bli mer än vi själva kunde tro. Det finns potentialer nedlagda i oss som gör att vi kan bli mycket mer än vi själva förstår. Gud vet och Han kan leda oss rätt så att vi får utnyttja vår potential till max.


Men hur gör man då? Det är ett val som bekräftas med vår mun. Vi väljer att tro på att Jesus kom till jorden för att försona oss med Gud, att Han dog på ett kors och tog våra synder, sjukdomar, smärta och skam på sig för att vi skulle bli fria och uppstod på tredje dagen eftersom Han övervann döden. Om vi väljer att tro på detta och säger högt med vår mun inför någon kristen som kan hjälpa oss vidare att vi tror. Då står det i bibelordet att vi är frälsta. Dvs. att vi är räddade för evigheten.


Detta är ett av de mest missförstådda passagen i bibeln, eller också har det förvanskats otroligt. Jag har suttit i själavård med mängder av människor som har fått höra helt otroliga saker av kristna människor. De har blivit kallade djävulens redskap, att de inte kommer att komma till himlen om de röker eller snusar, att de inte är frälsta för att de är sjuka, eller att de inte har det rätt ställt med Gud för att det inte går bra för dem.


Inget av detta är sant. Vi vet faktiskt inte varför det går dåligt för oss under vissa tider i livet. Vi vet inte varför vi blir sjuka förutom de uppenbara orsakerna som har med näring, motion och gifter som vi ev. stoppar i oss. Över- eller undernäring osv. Sömnvanor spelar in och stress är en stor bov, men inget av detta har med vår relation till Gud att göra.


Min önskan är att kristna ska bli mänskliga, medkännande, generösa och kärleksfulla. Jag är övertygad om att Jesus var allt det och mer ändå. Han hade en förmåga att nå fram till varje människa genom att beröra deras hjärtan utan att hota dem det minsta. Det Han däremot gjorde var att fylla deras behov och det önskar jag att alla kristna skulle göra idag. Se behov och fylla dem.


Då skulle vi se en värld i helande. En värld av människor som bryr sig och visar det. Kommer det att ske tror du? Det blir nästa omröstning på min sida i början på februari.


Guds välsignelse i rikt mått till dig,


Anna*

Av Anna* - 21 januari 2008 14:46

7Be så ska ni få. Sök så ska ni finna. Knacka på och dörren ska öppnas.

 8För alla som ber de får, och de som söker, de finner. Om ni knackar på så kommer dörren att öppnas.

 9Om ett barn ber sin far om en skiva bröd, ger han då barnet en sten i stället?

 10Eller om barnet ber om en fisk, ger han det då en huggorm? Naturligtvis inte!

 11Och om ni hårdhjärtade, syndiga människor förstår att ge goda gåvor till era barn, ska inte då er Far i himlen ge goda gåvor till dem som ber honom om det?

 12Behandla andra så som ni vill att de ska behandla er. Det är Moses lag i ett nötskal.


Detta är en mäktig sanning! Den fungerar, så om du undrar kan du testa det själv. När du verkligen behöver något så kan du be Gud om hjälp, vishet och allt vad det nu kan vara för att du ska lyckas. Då hjälper han dig att antingen finna det du söker eller att inse att du inte behöver det utan att du kan få något bättre istället. Sedan kommer Gud att öppna dörrarna så att du får gå in i det som kommer att ge dig tillfredssställelse och glädje.


Gud är ingen springpojke så det kanske inte ser ut så som du trodde, men det blir alltid mycket bättre än du kunde föreställa dig det. Du har större chans att få det du har behov av och få det snabbare om du redan har en god relation till Gud, ett förhållande till honom. När vi då kommer och gör våra önskningar kunniga inför honom så är bönesvaret redan på väg.


Men i det första skedet så bevisar Gud sin trofasthet genom att ge oss det vi önskar oss och behöver. Men det handlar mindre om fysiska ting, även om det också kan vara fallet, än vad det handlar om egenskaper hos oss. Om vi ber om vishet så får vi garanterat det. Om vi ber om tålamod så kommer vi att möta människor som vi får träna på.


Gud vet vad du behöver och när du kommer till honom så ger han inte dig något negativt, han ger bara goda gåvor till alla sina barn. Jag tycker att det är en fin liknelse som Jesus gör till oss. Om vi vill ge våra barn goda ting, hur mycket mer ska då inte Gud ge oss det vi behöver när vi ber honom om det?


Guds frid och välsignelse,


Anna*

Av Anna* - 20 januari 2008 14:45

1Låt bli att kritisera så blir ni själva inte kritiserade.

 2Andra kommer nämligen att behandla er som ni behandlar dem.

 3Du hänger upp dig på din brors små svagheter, men erkänner inte din egen skuld som är långt större.

 4Du säger till din vän: 'Kom hit så ska jag öppna ögonen på dig så att du ser dina fel! Samtidigt är du blind för din egen synd.

 5Hycklare! Bekymra dig först om dina egna fel! Sedan kan du försöka hjälpa din bror.Ge inte det som är heligt till människor som inte sätter värde på det.

 6Och kasta inte bort det som är dyrbart på dem som inte uppskattar det. De kommer bara att smutskasta er tro och sedan angripa er.


Det finns en makalös sanning i detta. Ingen blir bättre för att vi söker fel hos dem och kritiserar dem. Istället blir de sura och ger igen med samma mynt. När vi granskar andra är vi i regel också mer stränga än när vi ser på oss själva (några undantag finns).Vi kan vara snabba med att vilja hjälpa andra rätt samtidigt som vi håller på med samma saker själva och inte riktigt ser vår egen skuld och synd. Det är bättre att vi koncentrerar oss på att helga oss själva så kommer andra att vilja bli likadana om vi lyckas med det. En annan viktig sanning är den sista i vers 6. När vi har varit med om något riktigt häftigt så vill vi gärna prata om det och visa andra det vi själva förstått. Ofta förstår inte andra det vi har att berätta. Antingen har de inte varit med om något liknande alternativt vill de inte lyssna ordentligt och blir avundsjuka. Då sliter de hellre sönder oss än stöttar oss i vår upplevelse.Därför är det viktigt att inte kasta våra pärlor åt svinen. Vi ska bevara våra pärlor, våra underbara upplevelser, i våra hjärtan och se till att vi kan ta vilken reaktion som helst utan att det skulle såra oss, innan vi börjar prata om det. Speciellt viktigt är det om du har fått bekräftelse på vad du ska göra i livet eller hur du ska förändra något till det bättre. Förvänta inte dig att någon annan ska förstå dina planer och till dess att du verkställer dem är det bäst att vara tyst om dem. När du är tyst om dem så kommer du att bli rikt välsignad av Gud och när det blir verklighet så kommer människor att se det och förundras.Allt gott i rikt mått,Anna*

Av Anna* - 19 januari 2008 14:44

25Därför säger jag: Oroa er inte för pengar till mat och dryck och för kläder att ha på kroppen. Livet är mer än att äta och dricka, och en människa betyder mer än kläderna hon har på sig.

 26Se på fåglarna! De oroar sig inte över vad de ska äta. De behöver inte så eller skörda eller skaffa sig matförråd för er himmelske Far ger dem mat. Och ni är mycket mer värda för honom än de.

 27Kan all er oro lägga ett enda ögonblick till era liv?

 28Och varför bekymrar ni er för kläder? Se på liljorna på fälten. De bekymrar sig inte för sina kläder.

 29Och ändå var inte kung Salomo i all sin prakt så vackert klädd som de.

 30Och om Gud nu på ett så underbart sätt bryr sig om blommorna, som står här i dag och är borta i morgon, ska han då inte ha omsorg om er? Litar ni alltjämt så lite på Gud?

 31-32Oroa er alltså inte för vad ni ska äta och dricka. Varför är ni som de som inte känner honom? De jagar efter allt detta och bekymrar sig för det. Men er himmelske Far vet redan vad ni behöver.

 33Och han kommer att med glädje ge er allt vad ni behöver, om ni ger honom första platsen i era liv och lever efter hans vilja.

 34Bekymra er alltså inte för morgondagen. Även den kommer Gud att ta hand om.


En stor del av vår ork och styrka läcker ut från oss genom stress och oro. När vi inte ser vägarna själva så har Gud allt under kontroll. Han sätter händelser i rörelse som ska ge oss allt det vi behöver och mer därtill när vi väljer att gå tillsammans med Honom och göra Hans vilja.


Det kanske är svårt att förstå hur man kan veta att det är Guds vilja, men det är inte så svårt som man kan tro. Gud har tydligt i bibeln talat om vad han vill. Om du är intresserad av att veta vad Gud tycker och tänker om olika saker så kan du läsa bibeln från pärm till pärm. När du gör det så kommer du att få uppleva hur Gud belyser olika delar av den så att du får fundera lite extra på det som står där.


Med tiden, sedan du börjat lita på Gud och låter honom visa dig djupare ting, så kommer bibeln att öppnas på ett helt nytt plan för dig där den Helige Ande kommer med insikter du inte hade förut. Det är jätte häftigt. Men allt har sin tid. Jag kan bara uppmuntra dig med att det bara blir bättre och bättre.


De första gångerna jag läste bibeln var det mer som att jag torrläste. Det var inte särskilt intressant och jag gjorde det för att jag hade bestämt att jag skulle göra det. Jag lärde mig massor men det var inga stora uppenbarelser som kom just då. Jag hade en hel del frågeställningar som jag fick ge tillbaka till Gud och begära svar på och med tiden fick jag svaren.


De följande gångerna har jag fått fler och fler uppenbarelser och fått se bibelorden ut ett helt annat perspektiv. De har låst upp stora delar av min personlighet och det är på grund av det jag sett i bibeln som jag är den människa jag är idag.


Gud välsigne din läsning,


Anna*



Av Anna* - 18 januari 2008 14:43

19Skaffa er inte rikedomar här på jorden. De förlorar snart sitt värde och kan bli stulna.

 20Samla dem i himlen i stället där de aldrig kommer att förlora sitt värde och där de är säkra för tjuvar.

 21Om er skatt finns i himlen då kommer också ert hjärta att vara där.

 22Om ditt öga är rent blir det ljust i ditt inre.

 23Men om ditt öga är förmörkat av onda tankar och begär så är du i djupt andligt mörker, och det mörkret är verkligen nattsvart!

 24Ni kan inte tjäna två herrar för då kommer ni att hata den ene och älska den andre. Därför kan ni inte heller leva för Gud och samtidigt lida av penningbegär.


Hur många människor har du mött eller hört talas om som har fått problem då de vunnit eller ärvt en ansenlig mängd pengar? Många gånger blir de överdrivet rädda för tjuvar och installerar dyra larm och övervakningskameror i sina dyra hus. De sover dåligt om nätterna för att de är rädda för tjuvar och lycksökare. Det är inte alls roligt att leva så.


Det är vad Jesus varnar för i denna text. Han säger inte att det är något fel på pengarna i sig. De behöver vi i dagens läge och de är skapta för att vi ska använda dem på bästa sätt.


Det han varnar för är begäret efter pengar. Om vi är så inställda på att vi behöver pengar och vi ska beskydda våra pengar och vi ska vårda dem ömt, så kan vi inte finnas till för andra. Vi blir upptagna med att dyrka våra pengar. Det är tragiskt och inte alls ovanligt, dessvärre.


Jag tänker på när Moder Theresa kom till det Engelska slottet och det enda hon såg var hur många barn som skulle kunna få plats i varje rum och hur många hon kunde hjälpa med de ytor som fanns där. Jag kan tänka mig att Gud skulle ge ett stort hus till henne och ge henne de pengar hon behövde för att ta hand om barnen. Barnen till hör Gud.


Men hon tillåter inte att pengarna regerar hennes liv. De är ett medel för att hon ska kunna välsigna och ta hand om barnen. Hon använder pengarna att utbreda Guds rike. Många av de barnen lever idag för att hon brydde sig om dem och välsignade dem när de behövde det som mest.


Gud välsigne dig på alla sätt,


Anna*

Av Anna* - 17 januari 2008 14:42

16Och nu till fastan. När ni fastar - alltså av andliga skäl avstår från mat - så gör det inte offentligt som hycklarna gör. De ser dystra och bedrövade ut för att andra ska lägga märke till dem och tycka att de är andliga. Det är också den enda belöning de kommer att få.

 17När ni fastar ska ni se så oberörda ut som möjligt.

 18Låt det vara en hemlighet mellan er och er Far i himlen. Han vet allt och ska belöna er.


Förutom att fasta är nyttigt för oss emellanåt och förutom att det kan vara nödvändigt under vissa perioder så finns det en andlig fasta som kommer av att vi vill avskilja tid till Gud i bön och bekräfta det med fasta. Det Jesus pratar om på detta ställe är skillnaden mellan dem som vill göra sig själva märkvärdiga och de som uppriktigt vill träda inför Gud och helga sig i bön och fasta.


När vi håller det som en hemlighet mellan oss själva och Gud så får vi också belöningen från Gud. På ett sätt eller ett annat kan vi få den hjälp vi behöver för att förstå det vi sökte Gud för eller göra det rätta. Vi kan få vishet och kraft till ett uppdrag vi bävade inför eller få mod att välja väg i livet.


Det finns många anledningar till att fasta, men det ska alltid vara av en inre övertygelse och vara en del i vår utveckling. Det ska inte göras av tvång eller vara en plåga, då är det fel. Det ska göras av en övertygelse och vara en del av vår gemenskap med Gud där vi ställer oss själva åt sidan för att kunna umgås bättre med Gud, höra honom tala på ett tydligare sätt och känna oss uppfräschade. Samtidigt rensas gifter ut och vi får mer energi efter en fasta.


Var och en ska känna full frihet i detta med fasta och det behöver inte alltid vara mat vi avstår ifrån heller. Det kan vara teven eller något annat som drar oss bort från gemenskapen till Gud. Se vad du vill göra och gör inget mot din egen vilja eller övertygelse.


Gud välsigne dig,


Anna*

Av Anna* - 16 januari 2008 14:41

5Och nu kommer vi till bönen. Var inte som hycklarna när ni ber. De spelar gudfruktiga genom att be offentligt i gathörnen och i synagogorna där alla kan se dem. De har verkligen ingenting att vänta sig från Gud.

 6När du ber gå då in i ditt rum och stäng dörren efter dig och be i avskildhet till din Far. Då ska din Far, som känner dina hemligaste tankar, belöna dig.

 7-8Rabbla inte upp samma bön gång på gång. Det gör de som inte känner Gud. De tror att bönen blir besvarad bara man använder många ord. Kom ihåg att er Far vet precis vad ni behöver, innan ni ens ber honom om det!

 9Be så här i stället:Vår Far i himlen, vi ärar ditt heliga namn.

 10Vi ber att ditt rike snart ska komma. Låt din vilja ske här på jorden, så som den sker i himlen.

 11Ge oss vår mat i dag som du brukar,

 12och förlåt oss våra synder liksom vi förlåter dem som syndar mot oss.

 13Led oss inte in i frestelser utan befria oss från den Onde. Amen.

 14-15Er himmelske Far kommer att förlåta er, om ni förlåter dem som syndar mot er. Och vägrar ni att förlåta dem, kommer inte han att förlåta er.


Som den kärleksfulle fadern plockar Gud ner bönen från prestationspallen också. Vi behöver inte och ska inte rabbla många ord och upprepa samma böner gång på gång. Vi ska inte be stort för att andra ska uppmärksamma oss och prisa oss. Istället ska vi gå in i vårt rum, eller bönekammare, och samtala förtroligt med vår Pappa.


Det räcker med den bön han ger oss och att vi väljer att förlåta andra för då kommer också Gud att förlåta oss. Det är mäktiga ord och nog så svåra att förstå.


Först vänder vi oss till vår fader, han som är i himlen och upphöjer hans namn och den skapelse han har färdigställt. Vi ber att Guds vilja ska ske i  himlen och på jorden. (Det kan inte bli bättre än så!) Vi ber om nödtorftet och förlåtelse för våra brister och synder, samtidigt uttrycker vi vår vilja att förlåta alla som har gjort fel mot oss och till sist ber vi om beskydd så att vi inte går fel.


Det är en komplett bön. Den bön som Jesus själv lärde oss att be. Den säger väldigt mycket utan att det är mängder av ord och återupprepningar. Jag kan inte säga att jag är fåordig i mina böner som ni kan se på Förbönstorpet, men jag försöker att vara tydlig och att inte upprepa mig och tala tomma ord. Bönerna ska komma från ett ärligt och kärleksfullt hjärta, annars kan vi lika gärna låta bli att be.


Bön ska aldrig vara ett tvång eller orsaka problem i våra liv. Det är ingen som är duktigare för att de ber fem timmar än den som går och småpratar med Gud hela dagen. Det handlar om en relation och jag vill inte att någon ska komma till mig och umgås för att de känner ett tvång att göra det. Jag vill att de ska komma för att de tycker om att vara tillsammans med mig.


På samma sätt är det för Gud. Gå till Honom och be med förväntan så kommer du att få se under och tecken, få goda gåvor och bli välsignad!


Allt gott,


Anna*

Ovido - Quiz & Flashcards