Alla inlägg den 15 mars 2008

Av Anna* - 15 mars 2008 03:17

10 Sedan kallade Jesus folkskarorna till sig och sa: Lyssna till vad jag säger och försök att förstå detta:

 11 Ni blir inte orena på grund av vad ni äter! Det är vad ni säger och tänker som orenar er!

 12 Då gick lärjungarna fram till honom och sa: Du retade fariseerna genom vad du sa.

 13-14 Jesus svarade: Varje planta, som inte planterats av min Far, ska ryckas upp med roten, så bry er inte om fariseerna. De är blinda ledare som leder de blinda, och de kommer alla att falla i samma grop.

 15 Då bad Petrus Jesus förklara vad han menade när han sa att människor inte blir orena av att äta mat som enligt lagen är förbjuden.

 16 Förstår du inte det? frågade Jesus.

 17 Inser du inte att det man äter passerar genom magen och ut igen?

 18 Men onda ord kommer från ett ont hjärta och smutsar ner den människa som uttalar dem.

 19 Från hjärtat kommer nämligen onda tankar, mord, otrohet i äktenskapet, sexuell lössläppthet, stöld, lögn och skvaller.

 20 Det är det som smutsar ner. Men man blir inte oren andligt sett genom att äta utan att först ha tvättat händerna.


Det är viktigt att vi bevarar våra hjärtan rena. Det handlar om våra motiv och våra känslor. När vi gör våra uppgifter med hjärtat så kommer det att vara rikt välsignat av Gud. Det är rena motiv och rena avsikter som gör att hjärtat hålls rent.


Det står att vi först av allt ska bevara våra hjärtan ty därifrån utgår livet. När vi låter annat smyga sig in i våra hjärtan, som besvikelse eller bitterhet så stryps själva livet för oss. Det blir unket och tråkigt, dött och trist. Det är hjärtats renhet som gör att vi upplever en glädje i livet.


Därför är det en viktig undervisning som Jesus ger lärjungarna i detta stycke. Det är inte det vi stoppar i oss som gör oss orena. Det handlar istället om att vi släpper ut det som är inom oss. Det orenar oss.


Därför är det viktigt att vi håller det städat och rent i vårt inre så att vi inte förorenar oss genom förtal eller skvaller, elakheter eller omoral. Vi mår så mycket bättre om vi väljer att agera med integritet och när vi har sunda gränser i våra liv.

Ovido - Quiz & Flashcards