Alla inlägg under april 2008

Av Anna* - 23 april 2008 16:54

 1-2 Jesus berättade många liknelser för att förklara vad himmelriket är.Han sa: Himmelriket kan till exempel liknas vid en stor bröllopsmiddag som en kung förberedde för sin son.

 3 Han bjöd in många gäster, och när förberedelserna var klara skickade han ut tjänare för att tala om för de inbjudna att det var dags att komma. Men alla tackade nej.

 4 Då sände han andra tjänare för att säga till dem: 'Allt är klart, mina oxar och kalvar är slaktade. Skynda er att komma!'

 5 Men gästerna, som han hade bjudit, var inte intresserade, utan fortsatte med sitt, den ene på sin lantgård, den andre i sin affär.

 6 Några misshandlade tjänarna och behandlade dem skamligt och dödade till och med en del av dem.

 7 Då sände den uppretade kungen ut sin armé och grep mördarna och avrättade dem och brände ner deras stad.


Det här är en förklaring av vad himmelen kan liknas vid. Det finns ett folk som Gud utvalde till att vara Hans folk, Judarna. Det enda problemet var att trots deras nitiska efterföljande av skriften och lagiskhet, så förstod de inte att Jesus hade kommit. De kände inte igen Honom trots att de talat om Honom hela livet.

     Jesus började med att göra dem till sitt folk och bjuda dem till bröllopsfesten i himlen. Men eftersom de inte var intresserade, de trodde inte på att inbjudan var äkta, så sände Gud apostlar att prata med dem. Ändå ville de inte tro. Vissa budbärare blev avrättade på grymma sätt.

     Det var först då som Gud valde att ta bort det Judiska folkets exklusivitet och öppna upp för alla folk och människor. Jag tror att vi kan ha stort förbarmande över människor som är annorlunda för på samma sätt som vi har fått nåd kan de när som helst komma till Gud och få samma nåd som vi.

     Därför ska vi med stor ödmjukhet vara tacksamma för den nåd vi har fått och ge den vidare till de människor vi har runt oss.


Av Anna* - 22 april 2008 16:08

41 De judiska ledarna svarade: Han kommer utan tvivel att avrätta dem, och så arrenderar han ut vingården till andra som vill ge honom hans berättigade del när skördetiden kommer.

 42 Då frågade Jesus dem: Har ni aldrig läst Skriften: 'Den sten som byggnadsarbetarna förkastade för att den var oanvändbar har blivit själva hörnstenen. Är det inte märkligt? Ja, vad ingen av er trodde var möjligt, gjorde Gud inför ögonen på er!'

 43 Vad jag menar är att Guds rike ska tas ifrån er och överlämnas till ett folk som kommer att ge Gud sin del av skörden.

 44 Den som inte räknar med Gud går vilse, och den som sätter sig upp mot Gud blir tillintetgjord.

 45 När översteprästerna och de andra judiska ledarna förstod att Jesus talade om dem och att de var lantarbetarna i berättelsen,

 46 ville de arrestera honom. Men för folkmassornas skull vågade de inte göra det offentligt, för dessa ansåg att Jesus var en profet.


Med denna liknlelse är det lättare att förstå hela berättelsen. När vi får se att skördearbetarna hindrar Gud från att ta vara på skörden och ser sonen som Jesus själv, så förstår vi att det är på grund av Guds kärlek till varje människa Han försöker att få de skriftlärda att förstå principen.

     Det vi har att förvalta är ändå Guds. Det vi har ger vi till Honom och därmed förmerar Han det och ger oss rik kompensation. Det Gud vill ha från oss är inte saker eller pengar. Han vill ha våra hjärtan som en villig gåva. Att vi själva väljer att komma till Honom. Därför kan ingen människa tvinga någon annan att tro. Då blir det inte frivilligt och är inget värt.

     Det är hemskt att  vara de människor som står i vägen för andra att hitta sin livsbana, sin tro, sina vägar. Låt varje människa gå den väg hon mår bra av att vandra. Låt alla tycka och tänka som de vill. Ge frihet till var och en att uttrycka sig. Gud tvingar ingen. Varför skulle vi då göra det?



Av Anna* - 21 april 2008 00:18

33 Lyssna nu till denna berättelse: En godsägare planterade en vingård med en häck runt omkring. Han ställde så ut en vinpress och byggde också ett vakttorn. Han arrenderade sedan ut vingården till några lantarbetare på villkor att de skulle dela vinsten lika mellan sig. Sedan reste han utomlands.

 34 När det var dags för att skörda skickade han några personer som han hade i sin tjänst för att de skulle hämta hans andel av skörden.

 35 Men de som arrenderat vingården överföll männen. En misshandlade de, en annan dödade de och en tredje stenade de.

 36 Då skickade han ännu flera män än första gången, men samma sak hände igen.

 37 Till slut sände ägaren sin son och tänkte att honom skulle de väl ändå respektera.

 38 Men när de såg sonen komma sa de till varandra: 'Här kommer han som ska ärva egendomen. Vi dödar honom och lägger beslag på den själva!'

 39 Och de släpade ut honom ur vingården och dödade honom.

 40 Vad tror ni ägaren gör med dessa lantarbetare när han kommer tillbaka? frågade Jesus.


Ibland är det viktigt att vi ställer svåra frågor till oss själva. Hur är vi lik dessa arbetare? På vilka områden försöker vi mygla åt oss mer än det som är vår rätt och vår andel?

     Ibland finns det så raffinerade sätt att undkomma att vi inte ens tror att det är något fel i att göra det, men i verkligheten är det lika fel att ta en femtioöring från någon som att förtala någon eller stjäla den människans sinnesfrid.

     Det är så fult att skada andra människor genom sitt förakt, sina handlingar och ord att Jesus sa att det vore bättre för dem att de fick en kvarnsten runt halsen och sänktes i havets djup än att de skadar en av de minsta.

     Låt oss behålla tron på en undergörande Gud som räcker ut sin hand och gör det omöjliga möjligt. En Gud som älskar ovillkorligt och som vill hjälpa dig i varje situation. En Gud som har medlidande med dig i din svaghet och omsorg om oss alltid.

     Det är genom kärlek som mycket gott kan hända och många synder blir oss förlåtna. Tretusen människor kom till tro på en enda dag för att de såg hur mycket de kristna älskade varandra. På det sättet ska det vara än igen och vi ska få se hur människor får sina behov mötta och får sitta i Guds närhet och tanka kraft.



Av Anna* - 20 april 2008 23:26

28 Men vad säger ni om detta? En man som hade två söner sa en dag till den äldste: 'Gå ut och arbeta på gården.'

 29 'Det vill jag inte, svarade han men senare gick han ut och arbetade.

 30 Så sa fadern till den yngre: 'Gå ut, du också och den sonen sa Ja, men gick inte.

 31 Vilken av de två lydde sin far?De svarade: Den förste naturligtvis.Då förklarade Jesus vad han menade: Jag säger er att kriminella och prostituerade ska komma in i Guds rike innan ni gör det.

 32 För Johannes döparen uppmanade er att omvända er till Gud, men det ville ni inte. Kriminella och prostituerade däremot gjorde det. Och fastän ni såg detta vägrade ni att tro, och lät inte omvända er.


Hur ofta säger vi att vi ska göra en sak men inte gör det? Hur ofta bedrövar vi Gud genom att lova Honom saker utan att vi ser till att vi håller våra löften?

     Det spelar inte så stor roll vad det är vi säger med våra munnar. Störst vikt är ändå vad vi gör med våra liv och hur mycket vi respekterar människor runt omkring oss. Den första sonen respekterade sin far tillräckligt så att han valde att göra det ändå trots att han inte ville egentligen.

     Visst kan vi känna igen oss i det? Vi kan ha saker med oss som gör att vi inte vill och vi kan ha tankar och känslor som hindrar oss att göra det vi vet är rätt. Vi kan sedan komma på bättre tankar och välja att gå emot våra känslor och göra det ändå för att vi innerst inne vet att det är det rätta och det som behagar Gud och i förlängningen skulle hjälpa oss.

     Det är sådant som Gud talar om och vill få oss att förstå. När vi har problem på olika områden så är det inte Guds största problem. Han är glad då vi väljer att lyda även om det dröjer lite. Däremot har Gud problem med de människor som lovar runt och håller tunt. Det handlar mer om att vara fin i ögonen på andra människor då och det är inte behagligt för Gud.


Av Anna* - 19 april 2008 01:06

23 När han hade kommit tillbaka till templet och höll på att undervisa där, kom översteprästerna och folkets ledare fram till honom. De krävde att få veta vad han hade för fullmakt att kasta ut köpmännen, som han gjort dagen innan.

 24 Det ska jag säga er om ni svarar på en annan fråga först, sa Jesus.

 25 Kom Johannes döparen från Gud eller inte?De samtalade med varandra om det och sa: Om vi säger: 'Från Gud så kommer han att säga - varför trodde ni då inte på honom.'

 26 Och om vi nekar till att Gud har sänt honom kommer vi att bli överfallna, för hela folket tror att han var en profet.

 27 Därför svarade de till slut: Det vet vi inte.Jesus sa: Då svarar inte jag heller på er fråga.


Fariséerna var luriga och ville inte säga vad de innerst inne trodde. De var noga med att hålla sig väl med folket och ville inte bli anklagade heller. Ibland kan vi vara precis som dessa fariséer. Vi vill hålla oss väl med alla och då blir vi inte äkta och kan inte heller bli respekterade.

     När Jesus ställde frågan så visste han redan att människorna  var svaga på det området. Att de ville hålla sig väl med alla och det går aldrig! De som har kommit fram till vissheten om detta och som har valt att istället vara ärliga och sanna med alltings verkliga tillstånd, är de människor som mår bäst och som blir mest välsignade.

     Förutom att Gud välsignar människor som är äkta på ett speciellt sätt, så är vi också lyckliga i vardagen för att vi är äkta mot vårt hjärta och vår längtan, önskan och tro. Det är viktigast av allt!


Av Anna* - 18 april 2008 01:41

18 När han på morgonen var på väg tillbaka till Jerusalem blev han hungrig.

 19 Han fick då syn på ett fikonträd vid vägen och gick fram till det för att se om det fanns några fikon på det, men det fanns bara löv. Då sa han till trädet: Du ska aldrig mer bära frukt! Och omedelbart vissnade fikonträdet.

 20 Lärjungarna blev alldeles häpna och frågade: Hur kom det sig att fikonträdet vissnade så fort?

 21 Då sa Jesus till dem: Om ni verkligen tror och inte tvivlar, kan ni också göra detta med fikonträdet, och mer än så. Ni kan till och med säga till Oljeberget: 'Flytta dig ut i havet' och det kommer att göra det.

 22 Ni kan få vad som helst som ni ber om i er bön om ni tror.


Vi vet alla att ord har makt. Det finns inget som kan såra som ord och inget som kan glädja som ord heller. Det var genom ett ord som Gud skapade allt vi kan se och uppleva här. Det var ordet som blev kött och ordet som kan vägleda oss i bibeln.

     När vi förstår att våra ord har makt så kan vi börja göra sådant som kommer att bygga upp och hjälpa människorna vi har runt oss. Det är mäktigt att se hur man kan vända stämningen i ett helt rum genom att inte gå med på en negativ jargong.

     Människor har nog av elände redan och längtar efter något nytt och starkt i livet. Därför är det viktigt att vi förstår att använda våra ord rätt och låta dem få bli ett vittnesbörd om Guds godhet.



Av Anna* - 17 april 2008 02:10

15 Men när översteprästerna och de andra judiska ledarna såg dessa märkliga under och till och med hörde små barn ropa: Gud välsigne Davids son, blev de upprörda och frågade honom: Hör du vad barnen ropar?

 16 Ja, svarade Jesus. Läser ni inte Skriften? Där står det ju: 'Till och med små barn ska lovprisa honom!'

 17 Sedan återvände han till Betania, och stannade där över natten.


När barnen prisar Gud är det något alldeles extra. Det är också därför som översteprästerna och ledarna blev upprörda, för det var så starkt. Jesus utmanar dem med den sak som de berömde sig mest av - att kunna bibeln.

      Ibland kan det hända att vi bedömer saker utifrån vårt perspektiv och det kan hända att det perspektivet inte alls stämmer överens med Guds. Det kan hända att vi behöver välja att gilla läget för att vi inte förstår varför det ska vara på ett visst sätt, men samtidigt kan vi känna att det är rätt på ett helt annat.

     Om vi har något vi inte förstår kan vi överlämna det i Guds hand och se till att vi går vidare utan att vara fördömande. Då kommer Gud att uppenbara för oss hur allt hänger ihop och vi får bli förvandlade genom sinnets förnyelse och därmed upptäcka nya fantastiska ting.


Av Anna* - 16 april 2008 01:01

12 Sedan gick Jesus in i templet och drev ut köpmännen och välte omkull myntväxlarnas bord och stånden där man sålde duvor.

 13 Skriften säger att mitt tempel ska vara en böneplats, förklarade han. Men ni har gjort det till ett tillhåll för tjuvar.

 14 Nu kom både blinda och lama fram till honom i templet, och han botade dem.


Jag har ofta tänkt på hur häftigt det skulle ha varit att vara med när Jesus välter borden och slog kring sig med ett rep. Den heliga vrede Han visade är så långt från den snälla timida Jesus som skrider fram i fromhet.

     När jag läser bibeln blir jag helt övertygad om att Jesus var en superdynamisk människa som spred gläjde vart Han gick. När Jesus drivit ut dem som försökte sko sig på människornas nöd, så vände Han sig till de som var blinda och lama för att bota dem.

     Han ville se bön och lovprisning i och runt templet så att de nödställda skulle få en fristad. Det är väl inte för mycket begärt? Tycker du det? Vi behöver rensa upp i församlingarna idag också! Det är nödställda som behöver de bästa platserna och mest omsorg!



Ovido - Quiz & Flashcards