Alla inlägg under april 2008

Av Anna* - 7 april 2008 01:51

23 Då sa Jesus till sina lärjungar: Ett är säkert. Det är nästan omöjligt för en rik människa att komma in i himmelriket.

 24 Ja, jag säger det en gång till, det är lättare för en kamel att komma igenom ett nålsöga än för en rik man att komma in i Guds rike.

 25 Detta svar gjorde lärjungarna förvirrade och de sa: Vem i all världen kan då bli frälst?

 26 Jesus såg allvarligt på dem och sa: Ingen, mänskligt sett. Men för Gud är allt möjligt.


Det är en roligt liknelse som Jesus lägger fram. En kamel genom ett nålsöga. Vi kan alla förstå hur omöjligt det är för kamelen att få plats i nålsögat. Då kan man fundera på varför pengar ska ha en så stor roll i människors liv att de missar målet och inte kommer in i himlen.

     Jag förstår lärjungarnas förvirring och varför de ställer frågan till Jesus. Det skulle jag också ha gjort under rådande omständigheter. Men det är just Jesu svar som är så makalöst otroligt. Det är enkelheten och sanningen i det Han svarar lärjungarna som öppnar stora dimensioner för oss i himlen.

     Jesus förklarar att vi inte kan göra något för att förtjäna att komma till himlen. Vi kan inte vara duktiga nog för att få en plats i himlen, inte goda nog, inte religiösa nog, eller lärda nog. Det handlar inte om oss över huvudtaget utan om Guds förmåga att göra det möjligt för oss.

     Han leder oss alla på den väg vi behöver gå för att förstå oss själva och vår omvärld. Någonstans under vår vandring tillsammans med Honom finns det hållplatser där vi får en upplevelse av Guds godhet. När vi väljer att tro, väljer att ta emot Honom som vår ledsagare och Herre, Räddare och vän så händer det saker i vårt inre.

     Det kanske inte händer så mycket utåt sett från början. Det brukar komma med tiden. Men det blir ett skifte i vårt inre där vi vet att vi tillhör Gud och att evigheten är vår. Då har vi släppt allt det materiella och vänt oss till Jesus. Då kan inget stå ivägen för det Gud vill göra i våra liv. Allt gott Han vill ge oss och allt härligt Han vill visa oss.


Av Anna* - 6 april 2008 01:36

16 En ung man kom och frågade Jesus: Herre, hur god måste jag bli för att få evigt liv?

 17 God? upprepade Jesus. Det finns bara en som är verkligt god, och det är Gud. Och evigt liv kan du bara få om du håller Guds bud.

 18 Vilka bud? frågade mannen.Jesus svarade: Du ska inte döda, inte vara otrogen mot den du är gift med, inte stjäla, inte ljuga,

 19 du ska hedra din far och mor och älska dina medmänniskor som dig själv!

 20 Jag har hållit dem allesammans, svarade den unge mannen. Vad behöver jag göra mer?

 21 Jesus sa till honom: Om du verkligen vill ha evigt liv, så gå och sälj allt du äger och ge pengarna till de fattiga. Då ska du få en skatt i himlen. Kom sedan och följ mig.

 22 Men när den unge mannen hörde detta gick han bedrövad därifrån, för han var mycket rik.


Lagen är till för att vi ska förstå att vi inte klarar av att vara duktiga i oss själva, att vi inte kan uppfylla den. Det är först när vi lägger ner vår duktighet som vi kan ta emot gåvan från Gud och följa Jesus fullt ut.

     För den här killen som Jesus talade med var det pengarna som var problemet. Pengar är normalt inga problem. Pengar i sig är inte syndiga. Det är när pengar blir viktigare än Gud som det blir problem. Den unge mannen blev bedrövad för att han var så rik och kunde inte tänka sig att sälja allt och följa Jesus.

     Det finns ingen annan väg än att vi väljer själva om vi vill gå med Jesus eller inte. Det finns vägar som är lockande, men det finns ingen som kan gå in i våra minnen och förändra dem, utom Jesus. Han är redan i vårt förflutna och kan därför ge oss nya minnen.

     Gud är också i nuet för att ge oss vishet och förmåga utöver vår egen. Han är dessutom i framtiden och förbereder den åt oss. Han lägger allt till rätta så att vi kan få gå i förberedda gärningar och bli häpna över vad Gud gör i och genom oss.


Av Anna* - 5 april 2008 01:27

13 Sedan kom man med små barn till Jesus för att han skulle lägga händerna på dem och be. Men lärjungarna blev irriterade och sa: Stör honom inte.

 14 Men Jesus sa: Låt barnen komma till mig och hindra dem inte för Guds rike är till för dem.

 15 Och han lade händerna på deras huvuden och välsignade dem innan han gick därifrån.


Minsta barn som kommer till Gud är alltid välkommet! Det finns ingen som får stå i vägen för ett barn som vill komma till Gud. Varje ord, varje ton och all längtan hör Gud. Innan vi  yttrat ett ord vet Han vad vi tänker i våra hjärtan. Han hör vår längtan innan vi uttryckt den.

     I Guds ögon är vi alla barn. Hans barn. Men barnen som vi är satta att vårda oss om är ännu mer dyrbara för Gud. Det handlar om att de är försvarslösa och beroende av oss. Om vi inte sköter vårt jobb far barnen illa. Gud ger oss daglig vishet för att vi ska göra vårt jobb så väl som möjligt.

     Ändå finns det tillfällen då vi brister. Vi blir trötta - men det blir inte Gud. Vi behöver sova - men det gör inte Gud. Vi kämpar för att klara av dagligt liv - men Gud har inte sådana problem. Han lyssnar och vägleder våra barn och oss också.

     När vi ser och förstår hur vi hindrar barn och varandra att komma till Gud och ta emot av allt det goda, så blir vi förkrossade. Det är allvarligt. Då är det dags att vi omvänder oss igen och går andra tillmötes så att himmelriket öppnar sig för dem och ger dem frid.


Av Anna* - 4 april 2008 01:33
  

10 Då sa lärjungarna till honom: Om det är på det sättet är det bättre att inte gifta sig.

 11 Det är inte alla som begriper vad jag nu säger, sa Jesus. Det är bara de som får hjälp av Gud till att göra det.

 12 En del föds utan möjligheter att gifta sig, en del har berövats den möjligheten av människor, och andra avstår från att gifta sig för himmelrikets skull. Den som förstår detta han rättar sig efter det.


Ibland är det bättre för vissa människor att inte gifta sig. Jesus pratar om tre olika alternativ här och vi känner igen något i dessa även om jag är övertygad om att vi behöver få uppenbarelse över det ännu mer i tider som kommer.

     Endel föds utan möjligheter att gifta sig. Jag kan tänka mig att det finns utvecklingsstörda som aldrig når fram till vuxen mognad och ens tänker på att de skulle vilja gifta sig. Det finns människor som har handikapp som gör att de inte kan gifta sig, blivit skadade så att det inte går osv.

     Sen finns det människor som har berövats den möjligheten av människor. Här tänker jag på alla som varit utsatta för övergrepp och som har psykiska och fysiska problem efter det som gör att de inte kan gifta sig. De har inte tillit till det motsatta könet och kan därför inte gifta sig. Nu har vägen öppnats lite mer för dem sedan det blivit möjligt med partnerskap och giftemål.

     Den sista gruppen människor som inte gifter sig väljer att inte göra det för Kristi skull. Här täker jag på munkar och nunnor som går i kloster och viger sitt liv till Gud. Katolska präster och vissa andra kristna väljer också ett liv i celibat för att tjäna Gud med all kraft. Det är inte alla som kan förstå detta och Jesus säger att de som kan förstå det, må ta det till sig och leva därefter.

     För merparten av alla människor är det en naturlig del av livet att vilja gifta sig och skaffa barn tillsammans. Men det finns också många som inte alls har någon sådan längtan, ingen önskan att få barn och ingen längtan efter närhet. Det är något vi får respektera, för vad det än beror på, så är de lika älskade av Gud och lika uppskattade vänner och släktingar. De är pärlor i Guds hand och det finns en nåd som sträcker sig långt utöver det vi förstår i dessa sammanhang.


Av Anna* - 3 april 2008 01:23

7 Då frågade de: Varför sa då Mose att en man kan skiljas genom att bara skriva ett intyg som bevis på skilsmässan?

 8 Jesus svarade: Mose tillät det för att han kände era hårda och onda hjärtan, men det var inte så från början.

 9 Och jag säger er att den som skiljer sig från sin hustru av något annat skäl än otrohet och gifter sig med någon annan, han begår äktenskapsbrott.

  

Det är för människornas hårda hjärtans skull ... det är enormt talande tycker jag. Skilsmässa tilläts på grund av att människornas hjärtan var hårda och obarmhärtiga. Gud har aldrig tänkt att vi ska gå omkring och skada varandra. Hans kärlek är gränslös för varje människa och Han vill att vi ska må bra allihop.

      Det knepiga är att vi skulle må bra om alla människor satte sin respektive före sig själv. Om vi tänker på varandra och gör det som är bäst för varandra så kommer det att bli en fin harmoni i livet. Barnen kommer att få vad de behöver och själva atmosfären i hemmet blir god.

     Ett äktenskap är inte 50% från den ene och 50% från den andre. Båda parter i ett äktenskap behöver ge 100% för att få det att fungera. När båda ger allt så kan det inte bli annat än bra. Det är när den ene försöker och den andre vänder sig bort mot jobb, andra människor eller flyr på något annat sätt, som det blir problem.

     En flykt behöver inte vara destruktiv för att vara ödeläggande för ett äktenskap. Det finns tydligt destruktiva flykter och de känner vi till: alkohol, droger, sex, spel, shopping och så finns det sådana som är helt godkända men som kan var ödesdigra ändå: mat, arbete, träning osv.

     Vissa flyr och andra fäktar. Om det finns misshandel med eller våld på något sätt så är det hårda hjärtan inblandade. För människors hårda hjärtans skull ...


Av Anna* - 2 april 2008 00:30


1 Sedan Jesus slutat detta tal lämnade han Galileen och återvände till Judeen. Han tog då vägen genom landet på andra sidan Jordan.

 2 Stora skaror följde honom, och han botade dem som var sjuka.

 3 Några fariseer kom för att diskutera med honom och försökte få honom att säga något som de skulle kunna sätta fast honom för.De frågade: Tillåter du skilsmässa och att man skiljer sig av vilken orsak som helst?

 4 Läser ni inte Skriften? svarade Jesus. I den står det att från början skapade Gud både man och kvinna, och

 5-6 att en man skall lämna sin far och mor för att alltid vara förenad med sin hustru. De två ska bli ett, inte längre två utan ett. Ingen får skilja det som Gud förenat.


Det första som slår mig är hur människor var ute efter att finna något, vad som helst, som skulle kunna tolkas negativt. De sökte verkligen efter något att anklaga Jesus för. Det händer även idag att människor försöker gräva upp så mycket skit som möjligt runt andra människor för att de ska ha något att prata om, oja sig över och förakta.

     Jante lagen är utbredd i vårt land och därför är det få människor som är helt annorlunda, unika, speciella osv. Men när Gud ser på oss så är det alltid för att Han älskar oss och ser våra unika kvalitéer. Han vet vilken potential vi har och vad vi behöver arbeta med för att komma ut i fullheten av vår förmåga.

     När Jesus får frågan om äktenskapet så citerar han Gamla Testamentet och där står det att det Gud har sammanfogat ska ingen människa skilja åt. I en perfekt värld skulle det vara idealet. Självklart skulle det vara absolut bäst om alla levde efter Guds bud och därmed också behandlade varandra med respekt och stor vördnad inför den kärlek som endast kan delas mellan äkta makar.

      Om det finns en man som sätter sin kvinna först och ser till att hon och barnen har allt vad de behöver så är det ingen konst för henne att älska sin man. Det finns nedlagt i henne sedan begynnelsen. Det är när relationer spårar ur eller när andra människor lägger sig i relationen som problem uppstår.

Av Anna* - 1 april 2008 00:33

Vem syndar mest?

Alkoholisten på parkbänken                0 %


Den otrogne                                       13 %


Pastorn                                          8.7 %


En församlingsmedlem                      28.3 %


En kriminell drogmissbrukare             4.3 %


Alla                                                  32.6 %


Ingen                                             13 %


Totalt har 46 personer röstat.
Omröstningen startade 2008-03-02 00:06


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~



Det är intressant att se hur människor tänker. Mitt sätt att tänka skiljer sig lite grand från vad dessa siffror visar. 


Jag är övertygad om att synd helt står i proportion till vad vi kan och vet. Det står i bibeln att ingen kan synda utan att de vet om det. Våra samveten talar till oss om vad vi behöver förändra och ibland kan vi förhärda oss mot vad samvetet säger, men om vi lyssnar så får vi vägledning.


Om vi gör något ändå, mot vår övertygelse, mot vårt inre motstånd, trots att vi vet att vi inte borde göra det - då syndar vi.


Synd betyder att missa målet. Alla människor syndar, men det är extra allvarligt ju mer vi vet och har förmåga till. Därför är det ofta en församlingsmedlem som suttit på kyrkbänken och hört tusentals predikningar och vet allt - som syndar mest - mycket mer än en kriminell drogmissbrukare eller alkoholist på parkbänken.


Pastorn är i en position så att allt bedöms hårdare. En ledare ska vara medveten om att det är viktigt att leva så som vi lär för annars förstör vi för mängder av människor som förlitar sig för oss. Om vi då faller så drar vi fler med oss i fallet. Därför bedöms den som undervisar andra hårdare än andra.


Gud gör ingen skillnad på synd och synd. Alla har syndat lika mycket och därför kan man också säga att ingen syndar mer än någon annan. Däremot blir bedömningen hårdare för dem som undervisar andra.


Tack för deltagandet i undersökningen och välkommen åter!

En ny omröstning har startats - passa på och notera ditt ställningstagande!


Allt gott,


Anna*





Av Anna* - 1 april 2008 00:21

21 Petrus kom nu fram till honom och frågade: Herre, hur ofta måste jag förlåta en broder som gjort något orätt? Räcker sju gånger?

 22 Då svarade Jesus: Nej, sjuttio gånger sju gånger! Och sedan tillade han:

 23 Man kan därför likna himmelriket vid en kung som ville ha redovisning av sina tjänstemän.

 24 Då visade det sig att en av dem var skyldig honom många miljoner.

 25 När han inte kunde betala tillbaka pengarna befallde kungen att han skulle säljas tillsammans med sin hustru och sina barn och allt han ägde.

 26 Men mannen kastade sig förtvivlad ner för fötterna på kungen och bad: 'Herre, låt mig bara få tid på mig, så ska jag betala alltsammans.'

 27 Då kände kungen medlidande med honom och släppte honom och efterskänkte hans skuld.

 28 Men så fort han var fri gick han till en av sina medarbetare, som var skyldig honom hundra kronor, tog struptag på honom och krävde tillbaka pengarna.

 29 Mannen föll då ner inför honom och sa: 'Jag ska betala allt, om du bara kan ge dig till tåls!'

 30 Men hans fordringsägare kunde inte vänta. Han arresterade honom och satte honom i fängelse tills hela skulden blev betald.

 31 Då gick mannens vänner till kungen och berättade vad som hänt.

 32 Och kungen kallade till sig mannen, som han hade förlåtit, och sa: 'Din hårdhjärtade usling! Här efterskänker jag denna stora skuld bara för att du bad mig om det.

 33 Borde du då inte ha varit lika barmhärtig mot din medarbetare som jag var mot dig?'

 34 Sedan sände den uppretade kungen iväg mannen till tortyrkammaren, där han fick sitta tills han hade betalt vartenda öre han var skyldig.

 35 På samma sätt kommer min himmelske Far att göra med er om ni vägrar att verkligen förlåta era bröder.


Hur ofta gör vi som denne man? Vi vill att andra ska betala oss fullt och genast samtidigt som vi vill att andra ska efterskänka våra skulder. Kungen i det här fallet efterskänkte mannen mer än han någonsin skulle kunna betala tillbaka under hela sin livstid.

     Då går han och kräver in en struntsumma från en fattig bror. Och ibland tror jag att vi har svårt att förstå hur otroligt välsignade vi är som får vara frälsta av nåd och älskade av Gud så ovillkorligt. Om vi rätt kunde förstå det så skulle nåden överflöda till våra medmänniskor.

     Skvallret och att peka finger är det som jag har svårast för i kristenheten. Vi predikar ett evangelium som handlar om nåd och barmhärtighet, upprättelse, förvandling och helande. Därför behöver vi också göra utrymme för de människor som har blivit upprättade och helade, de människor som är under upprättelse och helande och de människor som ännu är kvar i en stor del av elände.

     Gud är så enormt god att Han väljer att sätta oss i funktion trots att vi inte är färdiga. Det finns alltid någon som vi har förmågan att välsigna, vägleda eller ge av vår tid till. Det finns alltid någon som behöver det vi har att ge. Gud vet det och sänder oss till rätt människor i rätt tid. Det är en obeskrivlig nåd att få det förtroendet från Gud.

     Om Gud har förtroendet för alla sina barn, borde inte vi också kunna ha förtroende på samma sätt för det Gud gör i deras liv?


Ovido - Quiz & Flashcards