Alla inlägg den 4 april 2008

Av Anna* - 4 april 2008 01:33
  

10 Då sa lärjungarna till honom: Om det är på det sättet är det bättre att inte gifta sig.

 11 Det är inte alla som begriper vad jag nu säger, sa Jesus. Det är bara de som får hjälp av Gud till att göra det.

 12 En del föds utan möjligheter att gifta sig, en del har berövats den möjligheten av människor, och andra avstår från att gifta sig för himmelrikets skull. Den som förstår detta han rättar sig efter det.


Ibland är det bättre för vissa människor att inte gifta sig. Jesus pratar om tre olika alternativ här och vi känner igen något i dessa även om jag är övertygad om att vi behöver få uppenbarelse över det ännu mer i tider som kommer.

     Endel föds utan möjligheter att gifta sig. Jag kan tänka mig att det finns utvecklingsstörda som aldrig når fram till vuxen mognad och ens tänker på att de skulle vilja gifta sig. Det finns människor som har handikapp som gör att de inte kan gifta sig, blivit skadade så att det inte går osv.

     Sen finns det människor som har berövats den möjligheten av människor. Här tänker jag på alla som varit utsatta för övergrepp och som har psykiska och fysiska problem efter det som gör att de inte kan gifta sig. De har inte tillit till det motsatta könet och kan därför inte gifta sig. Nu har vägen öppnats lite mer för dem sedan det blivit möjligt med partnerskap och giftemål.

     Den sista gruppen människor som inte gifter sig väljer att inte göra det för Kristi skull. Här täker jag på munkar och nunnor som går i kloster och viger sitt liv till Gud. Katolska präster och vissa andra kristna väljer också ett liv i celibat för att tjäna Gud med all kraft. Det är inte alla som kan förstå detta och Jesus säger att de som kan förstå det, må ta det till sig och leva därefter.

     För merparten av alla människor är det en naturlig del av livet att vilja gifta sig och skaffa barn tillsammans. Men det finns också många som inte alls har någon sådan längtan, ingen önskan att få barn och ingen längtan efter närhet. Det är något vi får respektera, för vad det än beror på, så är de lika älskade av Gud och lika uppskattade vänner och släktingar. De är pärlor i Guds hand och det finns en nåd som sträcker sig långt utöver det vi förstår i dessa sammanhang.


Ovido - Quiz & Flashcards