Alla inlägg under februari 2008

Av Anna* - 5 februari 2008 00:00

35 Jesus vandrade omkring och besökte alla städer och samhällen i området. Han undervisade i de judiska synagogorna och spred de goda nyheterna om riket. Och överallt dit han kom botade han människor från alla slags sjukdomar.

 36 När han såg alla dem som följde efter honom, kände han medlidande med dem. De visste inte vad de skulle göra eller vart de skulle vända sig för att få hjälp. De var som får utan herde.

 37 Skörden är stor men arbetarna är så få, sa han till lärjungarna.

 38 Be därför den som har ansvaret för skördearbetet att han skickar ut fler arbetare på åkrarna.


Det hjärta Jesus visar för oss är gott och uppriktigt. Han såg alla sårade och sargade och kände medlidande med dem. Han såg att de var rådvilla och visste inte vart de skulle gå för att få någon som helst hjälp med det som plågade dem.


Han såg att de var som får utan herde. Då finns det ingen som skyddar dem från angrepp utifrån, ingen som för dem till de bästa betesmarkerna, ingen som ger dem friskt vatten att dricka och har omsorg om dem så att alla finns kvar i flocken och ingen går vilse.


Mitt i smärtan över alltings tillstånd uppmanar Han lärjungarna att be om arbetare som kan ta hand om människorna och se till att de slipper lida. Han ville helt enkelt inte se att de skulle må så dåligt när alla nycklar fanns hos människorna redan.


Ibland funderar jag på hur det är ställt med oss egentligen. Vi ser så mycket elände på teve, video, ute på gator och torg att vi blivit avtrubbade inför de människor som verkligen behöver hjälp och stöd, kärlek och omsorg. Det är de människor som inte är särskilt älskvärda till sitt sätt som behöver omsorgen bäst.


Då behöver det bli en väckelse bland de kristna så att de mognar på och kan hantera otrevliga händelser utan att bryta ihop. Alla kristna behöver ha tillräckligt med överseende att de inte tar åt sig av fula, hårda, elakheter, så att de inte går igång och blir arga för minsta lilla grej.


Ibland kanske Gud till och med begär att de ska be om förlåtelse för sådant som de inte har gjort för att frigöra en annan människa från den plåga de befinner sig i. Det kanske är tid för kristna att bli mer än namnkristna och börja bli mer som Jesus - visa medlidande och göra verket som frigör, upprättar och helar.

Av Anna* - 4 februari 2008 23:48



27 När Jesus lämnade flickans hem följde två blinda män efter honom och ropade: Du som är kung Davids son, hjälp oss.

 28 De gick efter honom till det hus där han bodde. Då frågade Jesus dem: Tror ni att jag kan bota er?Ja, Herre, svarade de. Det gör vi.

 29 Då rörde han vid deras ögon och sa: Det ni tror ska ske.

 30 Och plötsligt kunde de se! Men trots att Jesus varnade dem strängt för att berätta detta för någon,

 31 gick snart ryktet om honom över hela staden.

 32 När de hade gått kom man till Jesus med en man som inte kunde tala, därför att en ond ande bodde i honom.

 33 Men Jesus drev ut anden, och med detsamma kunde mannen tala. Och människorna häpnade. Aldrig förr har vi sett något sådant som detta hända! utropade de.

 34 Men fariseerna sa: Varför tror ni att han kan driva ut onda andar? Han är naturligtvis själv besatt av en ond ande, nämligen av Satan, de onda andarnas kung!


Jag upphör aldrig att förundras över hur avunden verkar i samhället. Om någon gör något hejdlöst gott och allmännyttigt så finns det alltid människor som försöker att dra ner det i dyn. Detsamma hände på Jesu tid så vi är i gott sällskap.


När Jesus gav människor syn och talförmågan tillbaka så var de andra som tyckte att Han var den onde. Varför skulle den onde hjälpa människor på det sättet? Människor som inte de skriftlärda hjälpt på hur många år som helst. Det hade funnits gott om tid för dem att hjälpa dem och ändå satt de kvar och tiggde.


Detta med att vara blind och stum finns även själsligt runt omkring oss. Människor som är blinda behöver en ledsagare tills synen återkommit eller utvecklats. Det finns sådant som hänt tidigt i livet som kan ha gjort människor andligt och själsligt blinda. Då behövs någon som kan se diamanten som Gud lagt ner i den människan och finnas där som ett stöd och en vägledning när allt krisar till sig.


Det finns stumma människor för att de aldrig fått utrymme att säga något. De går omkring som skuggor och är ofta osynliga för andra människor. Det är tragiskt att se hur människor tynar bort inför våra ögon. Kan ingen se dem? Var är Guds redskap som ska sätta sig ner, se dem i ögonen och bry sig om deras själ och hjärtas tillstånd?


Av Anna* - 3 februari 2008 03:07

18 När han sa detta kom föreståndaren för synagogan på platsen och föll ner framför honom. Min lilla dotter har just dött, sa han. Kom och lägg händerna på henne så får hon liv igen.

 19 Medan Jesus och lärjungarna var på väg till hans hus kom

 20 en kvinna, som under tolv år lidit av svåra blödningar. Hon närmade sig Jesus bakifrån och rörde vid tofsen på hans mantel,

 21 för hon tänkte att om hon bara rörde vid honom så skulle hon bli frisk.

 22 Då vände Jesus sig om och fick se henne: Min dotter, sa han, var inte orolig! Din tro har botat dig. Och från det ögonblicket var kvinnan frisk.

 23 När Jesus kom fram till synagogföreståndarens hus och mötte alla människor som klagade högljutt och hörde deras begravningsmusik,

 24 sa han: Gå ut härifrån. Flickan är inte död. Hon sover bara. Då hånlog alla åt honom.

 25 När folket till slut hade gått ut gick Jesus in i rummet där flickan låg. Han tog henne i handen, och hon reste sig upp och var helt frisk.

 26 Berättelsen om det fantastiska som hade hänt spred sig som en löpeld i hela området där omkring.


Jag har ofta tänkt på alla under som Jesus gjorde. Han var kärleksfull mot alla som var sjuka och som hade det svårt på olika sätt. Han SÅG människor och brydde sig om alla som kom till honom och sökte hjälp.


I detta fall så sökte inte ens kvinnan hjälp utan hon hade tro för att hon bara behövde komma tillräckligt nära för att röra vid en del av hans kläder. Innan en människa gör så behöver det finnas enormt med tro för det. En kvinna fick inte röra vid en man. En kvinna fick inte vara bland folk om hon blödde - då räknades hon som oren och skulle hålla sig för sig själv.


Just därför blir det så imponerande att hon trotsade allt det och då kände Jesus hur kraft utgick från honom och så talar han till kvinnan att hennes tro botat henne och så var hon frisk. Djupt rörande!


Sedan gick han till den lilla flickan som var död och utstod människornas hån för att gå in och uppväcka henne från det döda.


Jag blir imponerad och vill se dessa under i verkligheten idag. Må Gud ge varje kristen människa vishet och förmåga att följa Hans maning så att Guds rike kan utbredas på jorden!

Av Anna* - 2 februari 2008 02:13

14 En dag kom Johannes döparens lärjungar till Jesus och frågade honom: Varför fastar inte dina lärjungar som vi och fariseerna gör?

 15 Ska bröllopsgästerna sörja och vara utan mat medan brudgummen är hos dem? frågade Jesus. Den dag kommer när jag inte längre är här. Då kommer de att ha gott om tid att fasta.

 16 Ingen lagar ett gammalt klädesplagg genom att sätta på ett stycke nytt tyg, för det nya tyget kommer att krympa och göra hålet ännu större.

 17 Och inte heller är det någon som häller nytt vin i gamla vinsäckar, för när vinet jäser så spricker säckarna och vinet rinner ut. Nej, nytt vin lagrar man i nya vinsäckar, för då har man båda delarna i behåll.


Allt har sin tid. Vi tittar lite för mycket på varandra och försöker få allt att bli så rättvist och så likformigt som möjligt, men det kommer inte att ske i den här världen. Under tiden som vi kan vara tillsammans med Jesus, medan det finns tid och utrymme för det, så behöver vi passa på att få så mycket vi kan av Honom.


Det kommer att komma andra tider då vi behöver leva på det vi tillägnat oss tidigare. Något kan hända i livet, något oförutsett. Då är det bra om vi har en reserv som vi kan ösa ur under tiden som det är torka i landet. När vi tycker att livet är torrt och tråkigt så finns ändå den ström av levande vatten inom oss som bubblar upp och håller oss vid liv tills regntiden kommer igen.


Här talar Jesus också till oss om att det inte kommer att se ut som det gjort tidigare. En ny tid kräver nya mönster och nya grepp. Vi behöver hänga med i förändringar och se till att vi är i fas med det som händer. För att vi ska kunna vara det, ska vi se framåt och tillåta Gud att forma oss efter sin avbild.


Gud är ingen kopieringsmaskin. Han har gjort unika människor och varje ört, träd, djur, buske, sten osv. är helt unik. Han skapar också tider och stunder som vi behöver hänga med i för att vi ska få frihet och möjlighet att verka på det mest effektiva sättet. Det är av kärlek Han låter oss utvecklas och formas till den speciella roll och funktion vi ska ha.


Ingen människa mår bra av att få lov att gå och dra omkring planlöst. Vi vill alla vara nyttiga och till tjänst för någon. Det är nedlagt i oss från början då Gud la ner evigheten i våra hjärtan. Det är Gudomligt att arbeta och välsigna andra. Det är först i det som vi mår riktigt bra.


Fasta kan vi göra på olika sätt. Det är framför allt för att komma närmre Gud vi väljer att fasta. Det finns olika sätt att få mer tid med Gud. Tevefasta, godisfasta, eller vad det nu kan vara som gör att du inte har den tid du känner att du skulle vilja ha att ge till Gud.


Att fasta från någon måltid eller någon dag är också ett sätt att avskilja sig bara vi gör det inför Gud och inte inför människor så är det upp till oss hur vi väljer att nalkas Gud. När vi kommer in i Guds närhet så finns det enormt mycket som Han kan göra i oss och genom oss. Det kommer att bli välsignade tider framöver!

Av Anna* - 1 februari 2008 01:18

9 När Jesus gick vidare därifrån fick han se en skatteindrivare, Matteus, sitta utanför tullhuset. Kom och följ med mig, sa Jesus till honom, och Matteus reste sig och följde med Jesus.

 10 När Jesus och hans lärjungar senare åt middag i Matteus hem fanns det bland gästerna många av hans kolleger men även en del annat ökänt folk.

 11 Fariseerna var upprörda: Hur kommer det sig att er lärare umgås med sådant slödder? frågade de lärjungarna.Jesus hörde det och svarade:

 12 Därför att de som är friska inte behöver någon läkare! Det är de sjuka som behöver det!

 13 Sedan tillade han: Gå härifrån och försök förstå vad Gud menar när han säger: 'Det är inte era offer och era gåvor som jag bryr mig om, utan att ni visar medlidande.' Min uppgift här på jorden är att föra syndare tillbaka till Gud, inte att ta mig an dem som redan känner honom.


Detta är en av de mest fantastiska ställen i bibeln. Jesus tar tag i fördomarna och ruskar om de människor som anser sig vara viktigare och överlägsna andra. Egentligen handlar det om att alla människor behöver Jesus. Det intressanta är att de människor han pratar med i denna passage inte anser sig behöva det.


Jesus är ganska tuff när han säger åt dem att gå därifrån och lära sig att visa medlidande. Just medkänsla, medlidande är viktigare för Jesus än det är att offra och ge gåvor. Sannolikt kände de sig rätt kränkta av behandlingen för att de var förblindade av de egna uppfattningarna.


Egentligen säger Jesus att människor är viktigare än allt annat. Stå inte i vägen för människorna. Visa dem medlidande. Se till att ni hjälper alla som behöver det. Gör det med vetskapen om att de är älskade och värdefulla.


Jesus valde alla olika sorters människor till sina lärjungar. Det är fantastiskt att det också fanns en skatteindrivare med bland de övriga och att han också följde Jesus lika självklart som alla andra. Det finns hopp för alla människor oavsett vad de har med sig i ryggsäcken eller vilka laster de dras med.


Jag är övertygad om att Gud plockar av oss våra ryggsäckar innan vi går in i evigheten tillsammans med Jesus. De sår och de bördor som den här världen har lagt på oss kommer inte att vara med oss i himlen. De tillhör fienden och får stanna hos honom. Men våra själar och vårt innersta kommer att få tillhöra Gud om vi bekänner oss till honom.


Ovido - Quiz & Flashcards