Alla inlägg under februari 2008

Av Anna* - 21 februari 2008 23:25

33 Ett träd känns igen på sin frukt. Ett gott träd bär god frukt. Dåliga arter gör det inte.

 34 Ni huggormsyngel! Hur kan onda män som ni tala om vad som är gott och rätt? Det är människans hjärta som bestämmer vad hon säger.

 35 En god människas ord avslöjar de rika skatterna inom henne. En ondsint människa är fylld av gift, och man märker det när hon talar.

 36 Och jag säger er att på domens dag kommer ni att få stå till svars för varje tomt ord ni talar.

 37 Era ord nu avgör ert öde då. Antingen kommer ni att frias genom vad ni sagt, eller också kommer ni att dömas av det.


Det Jesus säger här kan vi ta till oss i de flesta situationer i livet. Vi behöver inte skynda oss att bedöma om något är rätt eller fel. Det kommer att visa sig med tiden. Det som hela tiden bär god och rik frukt är det goda. Om frukten är sur och halvrutten så vet vi att trädet inte är gott.


Låt det ta tid. Ge frukten tid att komma, mogna och bli presenterad. Då vet vi om det är något att satsa på eller inte. Den som inte bär god frukt och som inte kan bjuda på den frukt som ändå kommer, behöver vi inte heller döma. Det är deras egna ord som kommer att fria eller fälla dem.


På många sätt är det mest rättvist att vi ska dömas efter våra egna ord. Det är inte vad andra har sagt eller vad andra anklagar oss för som kommer att vara avgörande. Gud är inte sådan. Det är våra egna ord och vår egen övertygelse som kommer att fria eller fälla oss.


Alltså kan jag fundera över vad det är jag säger. Menar jag det jag säger och säger det jag menar eller går jag omkring och talar tomma ord. Jag kommer att få stå till svars för de tomma orden också. Är jag beredd att göra det? Är jag ärlig och uppriktig? Bryr jag mig om andra?


Om jag älskar så kommer många av mina synder att bli förlåtna. Därför vill jag leva ett kärleksfullt liv, men i uppriktig kärlek och inte endast ord eller något som ser fint ut på utsidan. Jag vill att det ska vara äkta och att den kärleken ska sätta andra fria. Jag vill att det ska bli en epidemi av omsorg som sprider sig över jorden.


Vill du vara med i den?

Av Anna* - 20 februari 2008 02:24

29 Man kan inte behärska Satans rike utan att först binda Satan. Bara då kan onda andar drivas ut!

 30 Den som inte är för mig är emot mig, och den som inte hjälper mig skadar mig.

 31-32 Till och med hädelse mot mig eller vilken annan synd som helst kan förlåtas. Alla utom en: om man syndar mot den helige Ande, kommer det aldrig att förlåtas, vare sig i denna världen eller i den värld som ska komma.


Hädelse mot den Helige Ande handlar om att kalla Gud för Satan. När vi är så illvilliga att vi inte ens vill låta Gud vara Gud så är det en hädelse. Jag kan inte säga att jag har fullt ljus över detta passage, men den vers som står över detta kan ge lite större förståelse för det som kommer därunder.


Den som inte är för Jesus är emot Honom och den som inte hjälper Jesus, skadar Honom. Detsamma kan sägas om alla människor vi har runt oss. De som inte är för oss de är emot oss och de som inte hjälper oss skadar oss istället.


Det kan vara livsviktigt att se till att vi har en fristad där vi kan känna oss trygga och där vi vet att det inte finns någon som är illvillig eller elak med flit mot oss. Ibland ser livet dystert ut för att vi inte har den fristaden. Därför behöver vi skapa en trygg plats om vi inte har en sådan redan som vi kan dra oss undan till emellanåt.


Behåll ett mjukt och formbart hjärta så kommer du aldrig att kunna häda den Helige Ande!

Av Anna* - 19 februari 2008 02:16

22 Sedan förde man en andebesatt man till honom som var både blind och stum. Och Jesus botade honom, så att han både kunde se och tala.

 23 Folkskaran häpnade. Kanske Jesus ändå är Messias! ropade de.

 24 Men när fariseerna hörde om undret sa de: Han driver ut onda andar med hjälp av Satan, de onda andarnas kung.

 25 Jesus förstod vad de tänkte och svarade: Ett splittrat rike går under. Och en stad eller ett hem, som är splittrat inbördes, kan inte bestå.

 26 Om Satan driver ut Satan, så strider han mot sig själv och förstör sitt eget rike.

 27 Om det är som ni påstår att jag driver ut onda andar med hjälp av Satan, vilken kraft använder då ert folk när de driver ut dem? Låt dem svara på er anklagelse!

 28 Men om jag driver ut onda andar med Guds Ande, då har gudsriket kommit till er.


Jag möter ständigt människor som har blivit utsatt för dessa svåra ting från kristna människor i dagens samhälle. Människor som har missförstått hela evangeliet och tror att de har rätt att döma andra och vet att det är fel det som görs eller sägs.


När någon lägger en dom på en annan människa, skvallrar och förtalar så är det en stor sorg för Gud. Han har aldrig tänkt att vi ska gå omkring och försöka tala om för andra att de är djävulens redskap eller något annat så dumt.


Vi har alla något gott att komma med, något gott att dela med oss av. Vi har gåvor och en kallelse som gör att vi kan massor av saker både för att vi tycker om det och för att vi har tränat mycket och blivit duktiga på det. Ändå är det Jesus talar om här något helt annat.


Det handlar om att vi också kan lägga händerna på människor så att Guds kraft kan hela dem. Det har inget att göra med våra naturliga gåvor eller färdigheter. Det är endast genom tro och stor kärlek Guds kraft kan flöda genom oss och bota andra människor. Då kan människor bli befriade från allt som binder dem och bli lösta från allt som har hållit dem bundna.


Jag är så tacksam och så imponerad av allt Gud gjort och även allt Han gör idag. Gud är i allra högsta grad levande och verksam. Det känns gott att veta det!

Av Anna* - 18 februari 2008 02:04

15 Men Jesus förstod vad de tänkte och lämnade därför synagogan och gick sin väg. Många följde efter honom och han botade alla sjuka bland dem,

 16 men för att inte väcka misstankar om vem han var, förbjöd han dem att säga något.

 17 Så uppfylldes Jesajas profetia om honom:

 18 Se på min tjänare! Se min utvalde! Han är min älskade, mitt hjärtas glädje. Jag ska ge honom min Ande och han ska döma folken.

 19 Han griper inte till våld, och han höjer inte rösten!

 20 Han slår inte ner de svaga eller släcker det hopp som tynar. Och en dag ska han lösa alla konflikter,

 21 och han ska vara världens hopp.


Det var svårt för Jesus att göra det Han skulle göra. Så snart människor började prata med andra över vad Han hade gjort så blev Han omringad av människor som antingen ville ha hjälp med någon åkomma eller som ville göra sig av med Honom och hitta fel på allt Han gjorde. För att vinna tid sa Jesus till folket att inte berätta om det som hänt, men glädjen över att bli botad gjorde att människor inte kunde låta bli att prata med andra om det fantastiska som hänt.


Vem skulle klandra dem för det? Jag förstår glädjen så väl. Så här i efterhand ser jag också varför Jesus ständiga kommentar var att de inte skulle berätta för andra det som hänt. Men utöver det jag skrev nyss så tror jag att det också finns en annan anledning till att Jesus sa så. Det handlar om att Jesus ville se till att de var tillräckligt fasta i sin övertygelse innan de skulle gå ut och riskera att någon grusade deras upplevelser.


Det står i bibeln att vi inte ska kasta pärlor åt svinen för att de kan trampa dem under fötterna och sedan slita itu oss. När vi upplevt något som varit som en pärla, en skatt åt oss, så är det lätt att vi utav glädje berättar det för alla vi möter. Det betydde så mycket att det är svårt att hålla tyst.


Men de människor som får höra det häftiga som hänt, kanske inte blir övertygade, eller har en annan inställning, eller har en trång tolkning av hur bibeln undervisar om olika ting och kan inte glädjas med oss. Istället börjar de predika om hur vi ska se till att vi inte blir frestade, lurade, skadade av den väg vi valt och som är helt fel.


Om vi väljer att tro på dem så tappar vi skatten vi fått. Vi mister också glädjen som kommer av Guds närvaro och går in under en felaktig fruktan och besvikelse. Låt därför ingen annan ta ner dig och plocka av dig det goda. Du hindrar det effektivt genom att inte berätta något förrän det som skett har blivit så ett med dig själv att det inte spelar någon som helst roll om människor vill ta det du säger som sanning eller inte.


Då är det inte längre ett redskap utan endast ett starkt vittnesbörd!

Av Anna* - 17 februari 2008 20:49

9 Sedan gick Jesus till synagogan, och

 10 där fick han se en man som hade en missbildad hand. Fariseerna frågade honom då: Tillåter lagen att man botar någon på sabbaten? De hoppades naturligtvis att han skulle svara ja, så att de kunde få något att anklaga honom för.

 11 Men han svarade: Om någon av er bara har ett enda får och det faller i en brunn på sabbaten, tar han då inte tag i det och drar upp det samma dag? Naturligtvis gör han det.

 12 Och en människa är mycket mer värd än ett får! Därför är det rätt att göra gott på sabbaten.

 13 Sedan sa han till mannen: Räck fram din hand. Och när mannen gjorde det blev handen normal, precis som den andra!

 14 Då kallade fariseerna samman ett möte i avsikt att arrestera och döda Jesus.


 Det mänskliga i det Jesus gör och säger berör mig på djupet. Jesus har inga konstiga lagiska bestämmelser som inte går att rubba. Hans syn på saker och ting är verkligen enkla och något som både fungerar och är sympatiska. Det finns ingen lag som är viktigare än människor tycks Han försöka få människor att förstå.


Gång efter annan vill människor lägga skuld på människor som gör gott. I detta fall verkar det som om Jesus verkligen vill få dem att förstå att människor är viktiga och att det är tillåtet att göra gott utan restriktioner varken angående den dag det gäller eller något annat.


Du är viktig. Du är värdefull. Du har rätt att ha behov och rätt att få hjälp med det du har svårigheter med. Du ska få se att Gud kommer med sin nåd och kraft till dig och leder dig rätt. Varje dag kommer Han att leda dig in på de vägar som för dig fram till det renaste vattnet, de klaraste källorna, de djupaste brunnarna, det godaste och bästa.


När du väljer att låta dig ledas av Jesus så vet du att det som sker kommer att bli något gott även om det ser hopplöst ut från början. Gud är mäktig att vända allt negativt till något gott för alla som älskar Honom. Dessutom vet vi att Han alltid fullbordar det Han har påbörjat. Halleluja!

Av Anna* - 16 februari 2008 10:36

1 En dag vandrade Jesus genom några sädesfält tillsammans med sina lärjungar. Det var sabbat, den judiska gudstjänstdagen, och hans lärjungar var hungriga. Därför började de rycka av veteax och äta.

 2 Men några fariseer såg det och protesterade: Dina lärjungar bryter mot lagen. De skördar på sabbaten.

 3 Men Jesus sa till dem: Har ni aldrig läst vad kung David gjorde när han och hans vänner var hungriga?

 4 Han gick in i templet, och han och hans män åt av det speciella bröd som bara prästerna fick äta av. De bröt också mot lagen.

 5 Och har ni aldrig läst i Moses lag att prästerna, som tjänstgör i templet, får arbeta på sabbaten?

 6 Och här finns verkligen en som är större än templet!

 7 Men om ni förstod detta Skriftens ord: Jag älskar barmhärtighet mer än offer, så skulle ni inte ha dömt dem som är oskyldiga.

 8 För Människosonen har rätt att avgöra vad som är tillåtet på sabbaten eller inte.


Jesus är rätt skarp mot prästerskapet, de skriftlärda och tyckare. Han är mycket tydlig med att människolagar inte är tillämpliga på det som handlar om viktiga ting. Det som hindrar människor från att bli allt de ska bli eller göra vad de behöver göra, kan aldrig vara rätt. Det som endast skadar andra.


Det finns ingen människa som har rätt att sätta sig över den enskildes egen övertygelse och upplevelse av vad som är rätt och riktigt. Ingen kan göra det och ingen ska göra det heller. Jesus gick aldrig fram till någon människa och talade om för dem att de inte fick göra det ena eller det andra.


Han gjorde istället det vi ska göra. Han fanns mitt ibland människorna, speciellt de som hade det svårast, och älskade dem, hjälpte dem och vägledde dem som bad om hjälp. Det är mäktigt och det gav ett enormt resultat där och då. Idag fungerar det fantastiskt bra också!


När vi är äkta, uppriktiga och kärleksfulla så att vi ser människor och försöker att förstå dem, så att vi lyssnar på dem och ger dem den hjälp de egentligen behöver, då blir Gud uppenbarad i våra möten och människor får en längtan att ta emot Gud i sina egna liv.


När andra märker att vi inte levererar ord utan kraft så vill de ha det vi har och uppleva det vi har att erbjuda. Det är imponerande och det tackar jag Gud för! 

Av Anna* - 15 februari 2008 00:02

20 Sedan började Jesus gå till rätta med de städer där han hade gjort de flesta av sina under, därför att de inte vänt om till Gud.

 21 Hur fruktansvärt kommer det inte att bli för er som bor i Korasin och Betsaida! För om de under jag gjorde på era gator hade gjorts i hamnstäderna Tyros och Sidon med sin ondska, hade deras invånare bekänt sin synd och gjort bättring för länge sedan.

 22 På domens dag kommer verkligen Tyros och Sidon att få det lättare än ni!

 23 Och Kafarnaum ska fara ner till helvetet, hur berömd staden än är! För om de fantastiska under som jag gjorde där hade utförts i Sodom, så skulle den staden fortfarande ha funnits kvar.

 24 Jag kan försäkra er att Sodom ska slippa lättare undan på domens dag än ni!

 25 Och Jesus bad denna bön: Käre Far, du som är Herre över himlen och jorden, jag tackar dig för att du gömmer sanningen för dem som tror att de är kloka, men du visar den för dem som är som barn.

 26 Ja, Far, så har du bestämt.

 27 Min Far har lagt allt i mina händer. Bara Fadern känner Sonen, och Fadern är känd bara av Sonen och de människor som lär känna Fadern genom Sonen.

 28 Kom till mig så ska jag ge vila åt alla er som arbetar hårt och stapplar under tunga bördor.

 29-30 Gå in under mina villkor och låt mig undervisa er! Jag är mild och ödmjuk. Hos mig finner ni det som ger ert liv ro och vila, och jag tvingar inga tunga bördor på er.


 Har du någonsin försökt med allt som står i din makt för att ge människor något som de behöver utan att de tar emot det du har att ge? Har du någonsin gett upp en del av din tid och kraft för att ge någon annan fördel och så har de inte uppskattat det alls?


Här kom Jesus och gjorde under och visade sin makt bland människor. Han gjorde endast goda saker och visade människor vem Gud är genom under och mirakler. Ändå valde människor att förtala och smäda Honom. De valde att inte ta emot det Han hade att ge, trots att det var endast goda gåvor som Han bar in till dem i rikt mått.


Men de människor som är överlastade och som behöver få vila känner Jesus igen. Till dem säger Han: Kom! Vi har rätt att komma och lämna över vår tunga börda till Honom. Vi har rätt att lasta över det som vi burit på våra ryggar så att vi istället får Jesu börda som inte alls är tung. Den är behaglig och gör att vi får vila och bli trygga i Guds närhet.


I dagar som dessa är behovet av vila mycket stort. Det ligger som ett ständigt tryck över människor att få tid till rekreation och vila och ändå är det alltid just detta som får stryka på foten då aktiviteter och jobb ska planeras. Prioriteringar. Det handlar mest om det och i vårt samhälle så prioriteras och premieras andra saker.


Det kan vara dags för oss att ta ett steg närmre Gud och välja att låta Jesus styra vårt liv till det absolut bästa tänkbart möjliga. Då kommer vi att få tillräckligt med vila, ro och gläjde i livet. Han är nämligen Vägen, Sanningen och Livet!

Av Anna* - 14 februari 2008 08:12

15 Om någon är villig att lyssna, så lyssna nu.

 16 Vad ska jag säga om dessa människor? De är som barn som leker på gatorna och ropar till sina kamrater:

 17' Vi lekte bröllop, men ni ville inte dansa. Då lekte vi begravning i stället, men ni blev aldrig ledsna.'

 18 Så är det också med Johannes döparen och med mig. Johannes dricker inte vin och går ofta utan mat, och då säger ni: 'Han är galen.'

 19 Men Människosonen äter och dricker, och då beskyller ni honom för att vara en storätare och en drinkare som lever tillsammans med de värsta syndare! Men framstående män som ni kan ju alltid försvara sina motsägelser!


Det första som slår mig i detta bibelställe är att Jesus inte tvingar någon att lyssna, inte ens när det är något han förebrår de andra. Den som är villig att lyssna. Den som har öron och vill använda dem. De ska få höra hur det är i verkligheten. Hur ofta slår vi dövörat till? Hur ofta blundar vi för sanningen?


Nu menar jag verkligen inte sådant som andra försöker att pracka på oss, utan den sanning och övertygelse vi själva bär i hjärtat. Hur ofta nonchalerar vi den? Det kan vara intressant att bli uppmärksam på hur ofta vi väljer "den lätta" istället för "den rätta" vägen.


Nu är jag av övertygelsen att vi inte behöver försöka övertyga någon människa om någonting. Det som är sant, gott, värt att älska och akta, det som är viktigt, ärligt och kärleksfullt, känner människor igen ändå. Det vill alla ha. Vi är skapta på ett sätt så att vi vill bli älskade och förstådda. När det sker, så smälter alla våra försvarsmurar och Gud, som är kärlek, kan få komma in med sin uppenbarelse. Det finns inget starkare än den!


Men det andra Jesus adresserar är människors tyckande. Vi tycker först det ena och sedan det andra. Vi har åsikter om alla andra människor, men hur beter vi oss själva då? Vet vi egentligen vilken den rätta vägen är för de andra som vi förtalar? Både Johannes och Jesus gjorde det rätta och ändå blev de jämförda och båda förtalade.


Hur vet du att din granne, din vän eller din släkting inte ska göra det som ger dem tillfredsställelse och glädje? Hur vet du att de inte ska gå igenom tuffa bitar tillsammans med Gud för att hitta sin egen väg? Hur kan du tro att du vet mer om en människa än den personen gör själv?


Ibland har jag sagt till människor i själavårdssituationer att det endast är de människor som har väldigt lite att göra som kan hålla på och lägga sig i vad andra verkligen gör. Om vi istället ser till att vi också gör det som Gud lagt på vårt hjärta att göra, så har vi inte tid att kritisera andra.


Var välsignade!

Ovido - Quiz & Flashcards