Direktlänk till inlägg 24 januari 2008

Matt 7:21-29 Att bygga på stadig grund

Av Anna* - 24 januari 2008 08:49



21 Inte alla som talar som gudfruktiga människor är gudfruktiga. De kanske kallar mig 'Herre

 22 Vid domen kommer många att säga till mig: 'Herre, Herre, vi talade profetiskt och använde ditt namn för att driva ut onda andar och gjorde många stora under.'

 23 Men jag ska svara: 'Försvinn härifrån! Jag känner er inte och det ni har gjort, har ni gjort utan mig.'

 24 Den som lyssnar till min undervisning och följer den är klok. Han liknar en man som bygger sig ett hus på berggrunden.

 25 Även när det blir skyfall och översvämning, och stormvindarna blåser med våldsam kraft mot huset, så rasar det inte eftersom det är byggt på fast mark.

 26 Men den som hör min undervisning och inte bryr sig om den är en dåre. Han liknar en man som bygger sitt hus direkt på sanden.

 27 När sedan regnet och översvämningen kommer, och stormvindarna blåser mot huset, så faller det ihop med ett stort brak.

 28 Människoskarorna häpnade över det Jesus sa,

 29 för han undervisade med stor auktoritet och inte som de judiska ledarna.


Det är oerhört viktigt vad vi bygger på. I det här sammanhanget drar Jesus en liknelse till ett husbygge. Om vi ska bygga vår tro så är det på precis samma sätt. Om vi tar lite från den ena religionen och lite från en annan så blir inte grunden stadig.


I det här fallet är det Jesus som är den fasta klippan. Om vi håller oss till att granska vårt liv mot Jesus och tillåta oss att formas till Hans likhet så kommer vi att se stora positiva förändringar i livet. Vi kan inte tänka oss att följa en människa eller en företeelse. Det är endast Gud som är värd att följas. Därför har han sett till att vi har fått en förebild i Jesus och gett oss alla lika stor möjlighet att bli ledda själva utan tredje part. Alla människor kan bli ledda av det inre vittnesbördet och kontrollera det mot bibelordet.


Det kommer att bli allt viktigare med tiden. Människor kan komma och säga det ena eller andra, profetera si och så, ha åsikter om dig och din tro, mena att de vet bättre än du själv vad som är viktigt för dig, men faktum är att det andra säger ska bottna i dig själv om det ska vara något värt. Det ska vara något som ger dig frid och vara en övertygelse. Annars ska du välja att inte lyssna. Om det finns någon sanning i det så kommer Gud själv att uppenbara det för dig med tiden.


Det finns ingen stress hos Gud, inga påtvingade bud, inga mänskliga betänkligheter, ingen fördömelse, ingenting sådant. Gud ger bara goda gåvor till sina barn och därför ska du inte lyssna om någon kommer med påståenden som att du inte har det rätt ställt med Gud om du inte är frisk eller att Gud har lagt en sjukdom på dig. Gud straffar inte oss på det sättet. Han ger oss bara goda gåvor och vill att vi ska komma självmant och söka Honom.


Det jag tycker är helt fascinerande är de sista två verserna. Just att människor blev häpna över det Jesus sa för att han undervisade med stor auktoritet och inte som de ledare de hade på den tiden. Det märktes alltså att han var annorlunda, att han förstod och kunde leda människor på ett fantastiskt sätt. Det tycker jag är superhäftigt!


Men som jag sagt tidigare i denna blogg, tror jag att alla människor känner igen sanningen när de hör den. De märker om något bara är ord utan grund eller om det finns en sälta i dem. De märker om människor har levt sådant de pratar om eller bara läst om det i tredje hand.


För mig är det viktigt att jag märker att människor vet vad de pratar om för att jag ska vilja lyssna. Metoder ger jag inte mycket för, men principer är fantastiskt viktiga. En princip fungerar alltid för att det är en generell lag som är skapad av Gud och upprätthållen av Honom. Metoderna kommer att skifta från person till person och efter de situationer som uppstår.


Därför finns det ingen ABC-handbok där du kan läsa som en kokbok hur du ska bete dig i olika situationer, men det finns generella principer som alltid fungerar om de blir rätt förstådda och tillämpas. Det är dessa principer jag vill peka på och varje människa som tillämpar dem kommer att få uppleva Guds kraft i sina liv.  På det viset kan alla testa själva och få egna upplevelser tillsammans med Gud.


I det här fallet är det att vi inte ska ha några andra Gudar än vår Herre Jesus Kristus. Om vi väljer bort allt annat och märk väl att jag inte säger att vi ska tala om för någon annan hur de ska leva, bara att vi väljer bort allt annat själva så att vi håller oss till en enda Gud, den treeniga, då kommer det att hända grejer.


Gud har själv sagt att alla som söker Honom kommer att finna Honom. Därför vet jag att varje människa som ärligt vill finna Gud och få egna upplevelser tillsammans med Honom utan att blanda in teckentyderi, trolldom, andra religioner och Gudar, stenar, spådom, seanser, andebesvärjelser, anden i glaset, horoskop, människodyrkan osv.


Allt sådant är helt onödigt och kommer bara att försvåra mottagandet från den rena källan. Varför dricka ur grumliga källor när det finns en ren källa bredvid? Det finns en hemlighet i detta. Det finns kraft i det rena. Dessutom har Jesus sagt att alla får dricka fritt och för intet av det rena vattnet och alla som hållit på med något av det andra vet att det kostar väldigt mycket med det mesta av det övriga.


Låt oss bygga tillsammans på den fasta klippan Jesus Kristus som har bestått i alla år och kommer att bestå till tidens slut. Låt oss välja bort allt av sand grund och sådant som är här idag och borta imorgon. Inget av det vi ser kommer att bestå. Endast Guds ord och kärleken.


Allt vi har och allt vi ser kan vara här idag och borta imorgon eller om en kvart. Men det vi bär inom oss består igenom alla problem och alla svårigheter. Om allt tas ifrån oss så har vi ändå den fasta klippan inom oss och vet att vi kommer att klara oss ändå, och det kan ingen ta ifrån oss. Den som bygger på Guds ord och vill formas till Jesu likhet kommer också att få se under ske och det är superhäftigt!


Med stor glädje och förväntan,


Anna*

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna* - 12 augusti 2008 12:20

 30-31 Sedan lämnade Jesus och lärjungarna området och gick genom Galileen. Eftersom han fortfarande hade mycket att undervisa dem om, ville han vara ensam med dem och försökte därför att undvika all uppmärksamhet. Människosonen kommer snart att bli ...

Av Anna* - 11 augusti 2008 12:08

 25 Jesus såg att folk nu kom springande från alla håll. Då tillrättavisade han den onde anden: Du döve och stumme ande, sa han, jag befaller dig att komma ut ur detta barn och aldrig mer fara in i honom!  26 Anden skrek då vilt och började rycka och...

Av Anna* - 10 augusti 2008 12:00

 14 Nedanför berget hade mycket folk samlats, och resten av lärjungarna hade råkat i diskussion med några judiska ledare.  15 När de fick se Jesus komma gående blev de häpna och sprang fram till honom för att hälsa på honom.  16 Vad är det ni diskut...

Av Anna* - 9 augusti 2008 11:36

 9 När de gick ner för bergssluttningen befallde Jesus dem att inte med ett ord nämna om vad de sett, förrän Människosonen uppstått från de döda.  10 Därför höll de det för sig själva, men talade ofta om det och undrade vad han menade med att uppstå ...

Av Anna* - 8 augusti 2008 11:26

 1 Jesus sa vidare till dem: Några av er som står här nu, kommer att leva kvar och få se Guds rike komma med väldig kraft.   2 Sex dagar senare tog Jesus med sig Petrus, Jakob och Johannes till toppen av ett högt berg.Plötsligt förändrades hans utsee...

Ovido - Quiz & Flashcards