Direktlänk till inlägg 27 februari 2008

Matt 13:18-23 Förklaringen till liknelsen om lantbrukaren som sådde säd

Av Anna* - 27 februari 2008 00:29

18 Här är förklaringen till berättelsen om lantbrukaren som sådde säd:

 19 Den hårda stigen, där en del av säden föll, liknar den människas hjärta, som hör de goda nyheterna om riket men inte tar dem på allvar. Och genast är djävulen där och plockar bort säden ur hjärtat.

 20 Den grunda, steniga marken är som den människas hjärta som hör budskapet och tar emot det med verklig glädje,

 21 men som inte har så mycket djup i sig att rötterna kan utvecklas. Efter en tid, då svårigheter eller förföljelser kommer, avtar entusiasmen och hon överger sin tro.

 22 Marken som var täckt av törnbuskar kan jämföras med en människa som hör budskapet, men låter vardagens bekymmer förkväva Guds ord. Hon gör mindre och mindre för Gud.

 23 Men den goda jorden liknar den människas hjärta, som lyssnar till budskapet och förstår det och går ut och för trettio, sextio eller till och med hundra andra in i Guds rike.


Hur har vi det i våra hjärtan? Finns det någon god jord där så att Guds ord, den levande säden, kan få fäste och börja gro? Finns det djup i våra hjärtan så att ett rotsystem kan växa och bli stabilt?


Ibland undrar jag om det inte finns så mycket elände att vi stänger av våra öron och ögon. Vi blir avtrubbade för att det inte finns något vi kan göra åt alla dessa människor som lider i tysthet. Jag blir illa berörd av barnhemsbarn som far illa i öststaterna tex. Men när det är ett helt slagfält med människor och massgravar så blir det för mycket att ta in.


När vi ser uteliggare hela tiden så blir vi avtrubbade på det området. När vi har narkomaner som hela tiden sitter på parkbänken vid torget så blir det en blind fläck för oss. Det är så vanligt att vi inte ens tänker på det.


Inget kan vara mer tragiskt än detta. Vi är kallade att möta behoven hos behovens barn. Om någon lider så lider Gud. Han är i blodsförbund med oss alla genom Jesu försoningsverk på korset. Om vi inte ser och förstår det, eller om vi känner att vi har blivit avtrubbade så kan vi be om en ny känslighet och vishet att hantera det.


 
 
Ulle

Ulle

26 februari 2008 16:59

Skulle bara säga att du är så vis och full av kärlek. Tack för att du skriver dina ord. Det är lätt att bli "hemmablind". Ja, man tänker att så här ska det vara. Men det kan inte vara så Gud har tänkt. Han vill glädje för alla.

http://stigfinnare.se.nu

 
Anna*

Anna*

27 februari 2008 00:22

Jag tror att det är lätt att hamna i en lunk som inte är vad Gud har tänkt. Det är ljuset vi ska sprida i fullt mått. Gud välsigne dig, Ulle!

http://www.torpet-edsbyn.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna* - 12 augusti 2008 12:20

 30-31 Sedan lämnade Jesus och lärjungarna området och gick genom Galileen. Eftersom han fortfarande hade mycket att undervisa dem om, ville han vara ensam med dem och försökte därför att undvika all uppmärksamhet. Människosonen kommer snart att bli ...

Av Anna* - 11 augusti 2008 12:08

 25 Jesus såg att folk nu kom springande från alla håll. Då tillrättavisade han den onde anden: Du döve och stumme ande, sa han, jag befaller dig att komma ut ur detta barn och aldrig mer fara in i honom!  26 Anden skrek då vilt och började rycka och...

Av Anna* - 10 augusti 2008 12:00

 14 Nedanför berget hade mycket folk samlats, och resten av lärjungarna hade råkat i diskussion med några judiska ledare.  15 När de fick se Jesus komma gående blev de häpna och sprang fram till honom för att hälsa på honom.  16 Vad är det ni diskut...

Av Anna* - 9 augusti 2008 11:36

 9 När de gick ner för bergssluttningen befallde Jesus dem att inte med ett ord nämna om vad de sett, förrän Människosonen uppstått från de döda.  10 Därför höll de det för sig själva, men talade ofta om det och undrade vad han menade med att uppstå ...

Av Anna* - 8 augusti 2008 11:26

 1 Jesus sa vidare till dem: Några av er som står här nu, kommer att leva kvar och få se Guds rike komma med väldig kraft.   2 Sex dagar senare tog Jesus med sig Petrus, Jakob och Johannes till toppen av ett högt berg.Plötsligt förändrades hans utsee...

Ovido - Quiz & Flashcards