Direktlänk till inlägg 26 februari 2008

Matt 13:10-17 Jesus förklarar varför Han använder liknelser

Av Anna* - 26 februari 2008 00:18

10 Senare kom hans lärjungar och frågade: Varför använder du dig alltid av sådana här liknelser?

 11 Då förklarade han för dem: Det är bara ni som har fått gåvan att förstå min undervisning om himmelriket. Andra har inte fått den gåvan.

 12-13 Den som har ska få mer, sa han till dem, så att han kommer att äga mycket. Men de som inget äger, ska bli av med också det lilla de har. Det är därför som jag använder dessa berättelser, så att människor ska höra och se, men ändå inte förstå.

 14 Detta stämmer med Jesajas profetia: 'De hör, men förstår inte. De tittar på, men ser ändå inte!

 15 För deras hjärtan är hårda och likgiltiga, deras hörsel är avtrubbad, och de har slutit sina ögon.

 16 Därför ser de inte och hör inte. De förstår inte och vänder sig inte till Gud igen så att jag kan bota dem! Men ni kan känna er lyckliga för era ögon kan se, och era öron kan höra.

 17 Många profeter och rättfärdiga män har längtat efter att se vad ni har sett, och höra vad ni har hört, men inte fått det.


På många sätt är det fantastiskt att läsa detta. Från början så var jag förundrad över dessa ord som kommer från Jesus. Jag förstod dem inte och kände mig frågande över hur det skulle kunna vara sant. Med tiden har jag fått en förståelse, dels för att jag själv sett det, men också för att jag hört predikan och lyssnat mycket på andra.


När vi lyssnar till predikan eller andra människor så behöver vi pröva det som sägs. Det är vårt eget ansvar att pröva allt och endast behålla det goda. När vi gör det, så kommer vi att få riktiga godbitar från Gud.


Jesus pratar inte om att ta allt från människor som inget har. Dessa ord ska ställas i relation till det han sa precis före. Det handlar om att de människor som har fått tag på himmelrikets skatt kommer att få mer och mer medan de som inte vill öppna sina ögon eller öron inte har och inte heller får.


Den lilla tro de har på något annat kommer också att tas ifrån dem, för det är inte evigt. Men den som har förstånd därtill kan alltid vända sig till Gud och få tag på det eviga livet i Kristus som vi får genom att bekänna Jesus som Herre med vår mun samtidigt som vi tror i våra hjärtan att Gud uppväckt Jesus från döden.


Den som tar emot Jesus som Herre i sitt liv blir inte endast ett bönesvar, den blir också välsignad från den dagen och till tidens slut. Den får ett helt nytt liv, som inte är enkelt men värt att leva. Det är ett liv som ständigt förändras och förmeras tills den nya livsstilen är befäst och stadigt rotad.


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna* - 12 augusti 2008 12:20

 30-31 Sedan lämnade Jesus och lärjungarna området och gick genom Galileen. Eftersom han fortfarande hade mycket att undervisa dem om, ville han vara ensam med dem och försökte därför att undvika all uppmärksamhet. Människosonen kommer snart att bli ...

Av Anna* - 11 augusti 2008 12:08

 25 Jesus såg att folk nu kom springande från alla håll. Då tillrättavisade han den onde anden: Du döve och stumme ande, sa han, jag befaller dig att komma ut ur detta barn och aldrig mer fara in i honom!  26 Anden skrek då vilt och började rycka och...

Av Anna* - 10 augusti 2008 12:00

 14 Nedanför berget hade mycket folk samlats, och resten av lärjungarna hade råkat i diskussion med några judiska ledare.  15 När de fick se Jesus komma gående blev de häpna och sprang fram till honom för att hälsa på honom.  16 Vad är det ni diskut...

Av Anna* - 9 augusti 2008 11:36

 9 När de gick ner för bergssluttningen befallde Jesus dem att inte med ett ord nämna om vad de sett, förrän Människosonen uppstått från de döda.  10 Därför höll de det för sig själva, men talade ofta om det och undrade vad han menade med att uppstå ...

Av Anna* - 8 augusti 2008 11:26

 1 Jesus sa vidare till dem: Några av er som står här nu, kommer att leva kvar och få se Guds rike komma med väldig kraft.   2 Sex dagar senare tog Jesus med sig Petrus, Jakob och Johannes till toppen av ett högt berg.Plötsligt förändrades hans utsee...

Ovido - Quiz & Flashcards