Alla inlägg den 3 juni 2008

Av Anna* - 3 juni 2008 23:05

32 På vägen till avrättningsplatsen stötte soldaterna på en man från Kyrene som hette Simon. Honom tvingade de att bära Jesus kors. 33 Och när de kom ut till ett ställe som kallas Golgota, vilket betyder Skallen, 34 gav soldaterna Jesus vin blandat med galla. Men när han märkte vad det var ville han inte dricka det. 35 När de hade spikat fast Jesus på korset delade de hans kläder mellan sig genom lottdragning, 36 och satte sig sedan ner för att vakta honom. 37 Ovanför Jesus huvud hade man satt upp en skylt för att visa vad han anklagades för, och texten löd: ”Detta är Jesus, judarnas kung”.


Ibland tänker jag på vilken ärofylld uppgift denne Simon från Kyrene fick som bar korset åt frälsaren. En man som fick bära bördan då Jesus gick sina sista steg mot avrättningen. Det måste vara bland det största arbete någon utfört genom tiderna.


Simon visste inte vilken uppgift han hade för evigheten, men det visste Gud. Simon visste inte att det blod som skvätte på honom var det blod som befriade, helade och öppnade vägen för alla människor så att de skulle kunna komma till Gud i förvissning om att de är älskade och värdefulla hur de än ser ut eller vad de än gjort.


Jag blir imponerad över hur stor Gud är. Hur kärleksfull Han är mot oss alla. Med den makt och auktoritet som Han har skulle Han kunna bestämma vad vi skulle göra, hur vi skulle göra det och bara bestämma allt så att det skulle bli det absolut bästa för oss. Och visst har jag ibland tänkt att det skulle ha varit bäst för mig och andra människor om Han gjorde så.


Men det finns ingen kärlek i kontroll. Gud vill inte kontrollera oss på det sättet. Han vill att vi ska få vara fria att välja om vi vill komma eller gå, göra gott eller ont, välja det vi vet är rätt eller låta bli. Det är viktigt att ha valmöjligheter. Samtidigt kommer det ett ansvar med dessa valmöjligheter.


På alla områden handlar det om att vi ska ta ansvar för våra handlingar. Om vi väljer ett visst handlande väljer vi också dess konsekvenser. Ibland är konsekvenserna svåra för oss att hantera och då behöver vi förstå att vi kan påverka det genom att välja annorlunda tidigare.


Simon kunde ha vägrat att bära korset men valde att bära det åt Jesus.

Konsekvensen av Hans handlande kommer att bestå igenom alla tider. Det placerade honom i historieböcker och i världens mest lästa och köpta bok, Bibeln. Det hade han inte någon aning om då.

Ovido - Quiz & Flashcards